Azijske burze pale na najniže razine u četiri mjeseca

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica pale, skliznuvši na nove najniže razine u četiri mjeseca jer se ulagači plaše daljnjeg jačanja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, što bi moglo negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 u minusu 0,2 posto, skliznuvši na novu najnižu razinu u četiri mjeseca.

Od početka tjedna taj je indeks pao oko 1 posto pa je na putu gubitaka treći tjedan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,7 posto. U Hong Kongu su pak blago porasle.

Azijska su tržišta pod pritiskom jer su ojačale tenzije u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, a ulagači se plaše da bi to moglo prerasti i u tehnološki rat.

Prošloga je tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Uz to, Washington je poručio da bi za mjesec dana mogao povećati carine na još oko 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, nakon što je nedavno povećao carine na 200 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kina je na to najavila protumjere na uvoz iz SAD-a, a jučer je poručila i da bi Washington trebao korigirati svoje pogrešne poteze kako bi se trgovinski pregovori nastavili.

Washington je pak poručio da bi mogao uvesti dodatna davanja na uvoz proizvoda iz zemalja koje drže tečaj svoje valute podcijenjenim u odnosu na dolar, što je još jedan potez prema povećanju carina na uvoz kineskih proizvoda.

Zbog toga su jučer pali i Dow Jones te S&P 500 indeks na Wall Streetu.

U tri od posljednja četiri trgovinska dana ti su indeksi zabilježili pad jer se ulagači plaše da će trgovinski sukob između SAD-a i Kine izazvati usporavanje rasta svjetskog gospodarstva i negativno utjecati na poslovne rezultate kompanija.

Ojačale valute-utočišta

A zbog nestabilnosti na tržištima dionica, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Zbog toga je jutros tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 109,55 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 110,20 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1150 na 1,1180 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 97,87 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,10 bodova.

Cijena su nafte pak porasle nakon što su jučer potonule oko 5 posto jer se ulagači plaše da bi sukob između Kine i SAD-a mogao usporiti rast globalnog gospodarstva, a time i oslabiti potražnju za energentima.

Jutros je barel na američkom tržištu poskupio 0,9 posto, na 58,50 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela porasla 1 posto, na 68,50 dolara.

Pročitajte više