Azijske burze pale s rekordnih razina

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM BURZAMA su cijene dionica pale s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio dobiti s tržišta i jer su zabrinuti u vezi poticajnih gospodarskih mjera u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1 posto i skliznuo s rekordnih razina.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 2,1 posto. U Australiji se zbog praznika danas ne radi.

Pad indeksa posljedica je odluke ulagača o povlačenju dijela zarade s tržišta, nakon što je od početka godine MSCI indeks skočio više od 9 posto.

Pritom ulagače nisu impresionirali ni jučerašnji novi rekordni dosezi S&P 500 indeksa na Wall Streetu, kao i Nasdaq indeksa.

Tim više što je jutros terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,25 posto, što najavljuje pad cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi na početku današnjeg trgovanja.

Novi poticaji u SAD-u?

Posljedica je to zabrinutosti ulagača jer, čini se, novi paket poticajnih mjera u SAD-u neće biti prihvaćen toliko brzo koliko su se nadali.

I dok se demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu slažu da je prioritet ubrzati proces cijepljenja, republikanci smatraju da je paket poticajnih mjera od 1.900 milijardi dolara preskup.

Vlada novog predsjednika SAD-a Joea Bidena pokušava uvjeriti republikance da su izdašne mjere nužne, no oporba upozorava na rast javnog duga i proračunskog deficita.

Prihvati li Kongres Bidenov prijedlog, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu, zajedno s lanjskim, dosegnuli bi 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Zbog tih nesuglasica, moguće je, poručili su demokrati, da paket poticaja neće dobiti 'zeleno svjetlo' u Kongresu u idućih četiri do šest tjedana.

"Glavno je pitanje na tržištima kada će niti prihvaćeni novi poticaji i koliko će iznositi", kaže Christopher Grisanti, strateg u tvrtki MAI Capital Management.

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros porasla jer je splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim valutama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,17 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago skliznuo s jučerašnjih 103,75 na 103,70 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1,2135 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2175 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale nakon što su jučer porasle oko 1 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,5 posto, na 52,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 55,60 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.