Azijske burze porasle, dolar oslabio

Foto: Shutterstock

Na azijskim su burzama danas cijene dionica porasle, dok je dolar oslabio jer su čelnici američke središnje banke zadržali procjene smanjenja kamata u ovoj godini, unatoč rastu inflacije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1,5 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, na nove rekordne razine, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 2,4 posto.

Ulagače je ohrabrio rast Wall Street treći dan zaredom. Dow Jones indeks ojačao je jučer 1,03 posto, dok je S&P indeks porastao 0,89, a Nasdaq indeks 1,25 posto.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su nakon dvodnevne sjednice kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto. No, ulagače je ohrabrila potvrda procjena čelnika središnje banke da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata, unatoč rastu inflacije u SAD-u u siječnju i veljači.

To je na konferenciji za medije potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell. Rast inflacije u prva dva mjeseca „nije promijenio ukupnu sliku, a to je da se inflacija, premda uz prepreke na putu, postupno spušta prema ciljanoj razini od 2 posto”, istaknuo je Powell.

Nakon sjednice objavljene su i nove prognoze čelnika Feda, pri čemu su povećali procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto. Doduše, povećali su i procjenu prosječne inflacije u ovoj godini s prethodnih 2,4 na 2,6 posto, no to nije zabrinulo ulagače jer čelnici Feda i dalje smatraju da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamate u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Dolar pao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala, nakon poruka iz Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 103,22 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,87 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 151,35 na 150,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0940 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0870 dolara.

Cijene su nafte, pak, nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,72 posto, na 86,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,69 posto, na 81,80 dolara.

Pročitajte više