Azijske burze rastu, dolar najjači u zadnjih 16 mjeseci

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama danas cijene dionica porasle, zahvaljujući jučerašnjem skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer su svi razlozi zbog kojih su svjetske burze u listopadu oštro pale i dalje prisutni.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,75 posto, nakon što je jučer skliznuo na najnižu razinu u 20 mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,4 i 1,2 posto.

Rast i na Wall Streetu

Rast azijskih burzi ponajviše se zahvaljuje, kažu analitičari, jučerašnjem skoku cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, ali i zbog korekcije cijena nakon njihovog oštrog pada prethodnih tjedana.

„Posljednji pad dionica bio je toliko oštar da sadašnje niske cijene naprosto pozivaju ulagače na kupnju, kao što je slučaj na japanskoj burzi”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Unatoč današnjem rastu, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica na gubitku je od početka listopada oko 11 posto.

MSCI AC indeks dionica u svijetu, koji uz razvijena tržišta obuhvaća i nekoliko velikih tržišta u razvoju, potonuo je u listopadu 8,5 posto, pa je izgubljeno oko 4.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Posljedica je to niza razloga - od rasta kamata u SAD-u, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalnog gospodarstva, tenzija između Europske komisije i Italije u vezi talijanskog proračunskog deficita, ali i predstojećih izbora za američki Kongres.

Ichikawa kaže da su izgledi za tržišta i dalje oblačni jer će ulagače na oprezu držati trgovinski sukob između SAD-a i Kine.

Trump najavljuje nove carine

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je sinoć u intervjuu Fox Newsu da smatra da se može postići trgovinski dogovor s Kinom. No, kazao je i da je spreman uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda ako dogovor nije moguć.

Agencija Bloomberg objavila je u ponedjeljak da bi SAD do početka prosinca mogao uvesti carine na sav preostali uvoz kineskih proizvoda.

Dosad je Washington uveo carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih više od 200 milijardi dolara, a sada se priprema, piše ta agencija, na carinjene preostalih otprilike 260 milijardi dolara kineskog uvoza, ako razgovori između predsjednika SAD-a Trumpa i Kine Xia idućega mjeseca ne rezultiraju dogovorom.

A u takvom nesigurnom okruženju na valutnim tržištima jača američka valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 97,05 bodova, najvišu razinu u 16 mjeseci, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,66 bodova.

Jača dolar

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skočio na 113,30 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 112,70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1375 na 1,1345 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su jučer pale na najniže razine od polovice kolovoza jer se ulagači plaše slabljenja potražnje za 'crnim zlatom' zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Cijena barela na američkom tržištu porasla je jutros 0,4 posto, na 66,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 76,30 dolara.

Pročitajte više