Azijske burze rastu treći dan zaredom

Foto: EPA

NA VEĆINI azijskih burzi danas su cijene dionica porasle treći dan zaredom jer su popustila strahovanja od bankarske krize i jer su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi porasli više od 1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su između 0,6 i 1 posto.

Restrukturiranje Alibabe

Kineski burzovni indeksi jutros su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru. Jučer je naime taj sektor snažno porastao, nakon vijesti da će se Alibaba podijeliti u šest poslovnih grupa.

To je najznačajnije restrukturiranje Alibabe otkad postoji, a ulagači se nadaju da to znači da će kineski regulatori uskoro završiti istragu o načinu poslovanja tehnoloških kompanija.

Na ostalim azijskim tržištima vlada dobro raspoloženje jer su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi znatno porasli. Dow Jones ojačao je 1,0 posto, dok je S&P 500 porastao 1,4, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

Snažan skok tehnološkog sektora

Nakon pada dva dana zaredom, S&P indeks tehnološkog sektora jučer je snažno porastao, pri čemu je cijena dionice Micron Technologyja skočila više od 7 posto.

Taj proizvođač čipova najavio je da će mu prihodi u tekućem tromjesečju pasti, što je u skladu s očekivanjima na tržištu, ali da će mu prodaja u 2025. godini porasti zbog razvoja umjetne inteligencije.

To je potaknulo rast cijena dionica i drugih proizvođača čipova, pa je PHLX indeks tog sektora jučer skočio 3,3 posto.

"Mikron je mikrokozmos globalnog gospodarstva"

"Mikron je svojevrsni mikrokozmos globalnog gospodarstva jer njegovi čipovi idu u različite industrije i sektore. Ako je ta kompanija optimistična po pitanju narudžbi, to znači da ukupnom gospodarstvu ide dobro", kaže King Lip, strateg u tvrtki BakerAvenue Wealth Management.

Ulagače je ohrabrilo još nekoliko kompanija koje su najavile solidne poslovne rezultate u tekućem tromjesečju. Sezona objava kvartalnih izvješća američkih kompanija počinje polovicom idućega mjeseca. Pozitivno na tržište utječe i stabilizacija bankarskog sektora, nakon što je zbog propasti Silicon Valley banke tjednima bio pod pritiskom.

"Ulagači su svakim danom sve opušteniji po pitanju tog sektora", kaže Michael O’Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 131,60 na 132,75 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0830 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0845 dolara.

Cijene nafte su blago pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,31 posto, na 78,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,26 posto, na 72,80 dolara.

Pročitajte više