Azijske burze rastu

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, nakon što su jučer na Wall Streetu burzovni indeksi dosegnuli rekordne razine, jer je sve izvjesnije da bi Fed do kraja mjeseca mogao smanjiti kamatne stope.

Azijske dionice u porastu 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,3 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu i Šangaju burzovni su indeksi, pak, pali između 0,1 i 0,2 posto. Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu jer na tržištima vlada uvjerenje da će krajem ovoga mjeseca američka središnja banka smanjiti ključne kamatne stope.

Usporavanje rasta američkog gospodarstva

Svi posljednji podaci ukazuju, naime, na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Jučer je ADP, najveća američka agencija za zapošljavanje, objavila da je u lipnju broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 102.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 135.000. I ostala izvješća, uključujući ona o građevinarstvu, proizvodnji, poslovnim investicijama i potrošnji kućanstava ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva u drugom tromjesečju. Ogranak Feda u Atlanti smanjio je jučer procjenu rasta gospodarstva u drugom tromjesečju s 1,5 na 1,3 posto na godišnjoj razini. Zbog toga se očekuje da će Fed na sjednici krajem srpnja smanjiti kamatne stope. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, a postoji oko 30 posto izgleda da će kamate srezati za oštrijih 0,50 postotnih bodova.

Usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava

„Cijene dionica rastu jer ulagači igraju na to da će Fed, a vjerojatno i Europska središnja banka, olabaviti monetarnu politiku”, kaže Norihiro Miyoshi, direktor u tvrtki Simplex Asset Management. Niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, od američkog i kineskog do eurozone, pa se od središnjih banaka očekuju dodatne poticajne mjere.

Nesigurni trgovinski odnosi između SAD-a i Kine

A na kineskim su tržištima cijene dionica jutros blago pale zbog nesigurnosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, premda su prošloga vikenda predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping dogovorili nastavak trgovinskih pregovora. U međuvremenu, Trump je optužio Kinu da manipulira tečajem juana kako bi potaknula svoj izvoz.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,70 bodova, kao i jučer u ovo doba. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 107,90 na 107,75 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1290 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene nafte pale

A zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, cijene su nafte, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,6 posto, na 56,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 63,40 dolara.

Pročitajte više