Azijske burze stagniraju

Foto: EPA

NA AZIJSKIM burzama najvažniji indeksi u četvrtak nisu bilježili znatnijih promjena jer investitore muče neizvjesnosti oko daljnjeg smjera kretanja američkih kamatnih stopa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 7.30 bio je u minusu 0,2 posto, uz vrlo skroman obujam trgovanja. Istodobno, japanski Nikkei bio je u plusu 0,1 posto, a šangajski burzovni indeks u minusu 0,18 posto.

Investitore u Aziji na oprez je naveo zapisnik s Fedova zasjedanja u srpnju na kojem je snizio ključnu kamatnu stopu za 0,25-postotnih bodova. I dok na Wall Streetu taj zapisnik tijekom noći nije izazvalo većih reakcija, pa su najvažniji indeksi snažno porasli, na azijskim burzama zavladao je oprez jer su njega vidljive velike razlike u stajalištima pojedinih monetarnih zakonodavaca uoči sljedeće sjednice Feda u rujnu oko toga treba li u rujnu još jednom sniziti kamatnu stopu.

Naime, nekoliko se članova Feda zalaže za oštrije rezanje kamatne stope, za pola postotnog boda, a nekoliko ih uopće ne želi snižavati. Takve razlike u stajalištima ne idu u prilog tržištima kapitala, koja uračunavaju u cijene dionica da će do 2020. kamatne stope u SAD-u biti snižene za jedan postotni bod.

"Ključna je poruka iz Fedova zapisnika je da je sniženje kamata u srpnju za 25 baznih bodova bila samo kalibracija, prilagodba u ciklusu, a ne početak novog ciklusa popuštanja monetarne politike", rekao je Rodrigo Catril, strateg pri National Australia Bank.

Pročitajte više