Azijsko-afrički summit počeo Koizumijevom isprikom

Japanski premijer Junichiro Koizumi ispričao se u petak, na početku azijskoafričkog summita u Džakarti, svima kojima je japanski militarizam u prošlosti nanio "veliku patnje i štete".

"U prošlosti, Japan je preko svoje kolonijalne vladavine i agresije nanio velike patnje i štete ljudima u mnogim zemljama, posebice u Aziji. Japan se skrušeno suočava s tim činjenicama i nudi svoje duboko žaljenje i iskrenu ispriku", rekao je Koizumi. Ovo nije prvo takvo priznanje službenog Tokija, ali njegovo iznošenje pred svjetskim auditorijem iznimno je rijetko.

Svjetske agencije javljaju da se radi o očitom pokušaju smirivanja strasti i zaustavljanju porasta napetosti u odnosima Pekinga i Tokija, koji su proteklih dana potonuli na najnižu razinu u posljednjih 30-ak godina. Tisuće su ljudi, naime, prošli tjedan nasilno prosvjedovale u Kini protiv novih japanskih povijesnih udžbenika u kojima se umanjuju posljedice japanskih ratnih pohoda na Kinu u 20. stoljeću.

Među 100 lidera azijskih i afričkih zemalja koji su slušali govor japanskog premijera, nalazio se i kineski predsjednik Hu Jintao. Iz diplomatskih se izvora saznaje da japanska strana pokušava dogovoriti njegov i Koizumijev sastanak u subotu.

Inače, konferencijom u Džakarti obilježava se 50. godišnjica održavanja azijsko-afričkog summita u Bandungu. Bilo je to prvi takav skup zemalja trećeg svijeta, u vrijeme kada su mnoge od njih još bile pod kolonijalnim gospodarima i u jeku Hladnog rata, koji je kasnije utro put stvaranju Pokreta nesvrstanih 1961. godine.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono službeno je otvorio summit pozivom na zajednički razvoj.

"Skup održan prije 50 godina, u nasilno vrijeme kada je svijet tragao za novim poretkom, probudio je kolektivni duh Azije i Afrike, potaknuo novi smisao solidarnosti i aktivizma i transformirao naša dva kontinenta. Oblikovali smo svijet u drugom dijelu 20. stoljeća i danas sinovi i kćeri Azije i Afrike stoje pred svijetom jednaki, uspravni, ponosni i slobodni", rekao je indonezijski predsjednik.

Međutim, Azija i Afrika su danas karike koje nedostaju u svjetskoj strukturi međunarodnih odnosa i vrijeme je da se to promijeni, naglasio je Yudhoyono.

Summit, na kojem sudjeluje stotinjak premijera, predsjednika, kraljeva i ministara s dva kontinenta, trebao bi završiti usvajanjem zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu koja će pozvati na poticanje trgovine i ulaganja i naglasiti važnost multilateralnog pristupa rješavanju konflikata.

(Hina) xdj ydj

Pročitajte više