AZTN pokrenuo postupak protiv virovitičke tvrtke zbog cjenika pogrebnih usluga

Ilustracija: FaH

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je protiv virovitičkog komunalnog poduzeća Flora VTC postupak kojim žele utvrditi zlouporabljava li ta tvrtka cjenikom pogrebnih usluga vladajući položaj na tržištu pružanja usluga ukopa na grobljima, s posljedicom narušavanja tržišnog natjecanja na tržištu prodaje pogrebne opreme i pogrebnih potrepština.

Temeljem Cjenika donesenog od 23. studenoga 2015., Flora cijenu usluge ukopa (koju obavlja kao javnu ovlast) uvjetuje odnosno vezuje uz istovremenu prodaju vlastite pogrebne opreme i pogrebnih potrepština (tržišna usluga), čime svojim konkurentima na tom tržištu onemogućava jednak pristup, navodi u priopćenju AZTN.

Agencija je donijela i privremenu mjeru na šest mjeseci, budući da se posljedica takvog zatvaranja tržišta i izbacivanja konkurenata negativno odražava na potrošače kroz izbor proizvoda u odnosu na cijenu i kvalitetu te može kod njih stvoriti uvjerenje da su ostali poduzetnici koji djeluju na tržištu prodaje pogrebne opreme i pogrebnih potrepština manje konkurentni od Flore.

Naložila je Flori da privremeno izvan snage stavi dio cjenika kojim se odobrava popust od deset posto na cijenu usluga ukopa pod uvjetom da se u trgovini pogrebne opreme tog poduzetnika kupi oprema za ukop, kao da taj popust prestane reklamirati, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više