B. Kovačević: U prošloj godini potaknuto niz tema o zaštiti okoliša

SAŽIMAJUĆI rad Ministarstva zaštite okoliša u prošloj godini ministar Božo Kovačević izdvojio je i pozitivnim ocijenio što je potaknuto niz tema o zaštiti okoliša i prostornog uređenja, te što su se zakoni koji reguliraju to područje jednako primjenjivali na sve.

S druge pak strane, govoreći o problemima rada ministarstva, rekao je da postojeće ustrojstvo pojedinih državnih institucija onemogućava da se zaokruži cjelina po kojoj bi se bolje skrbilo o okolišu.

Takav oblik organizacije da se primjerice o vodama bave dvije institucije (Državna uprava za vode i Hrvatske vode), a ne Ministarstvo, postoji još samo u BiH, Srbiji i Makedoniji, rekao je Kovačević na današnjoj konferenciji za novinare i ustvrdio ´da je to dokaz da su lobiji vodnog gospodarstva najmoćniji lobiji u Hrvatskoj´.

Najavio je da se uskoro očekuje donošenje zakona o zaštiti prirode, o prostornom uređenju, o gradnji te o sanaciji bespravne gradnje.

Rekao je da bi se u određenom roku od dana stupanja na snagu toga zakona sve zatečene ilegalne građevine koje se uklapaju u prostorne planove moglo legalizirati.

Novinare je najviše zanimalo što Ministarstvo poduzima u zaštiti Jadranskog mora i priprema li se za moguće akcidente koje bi izazvali tankeri koji će prevoziti naftu iz Omišlja.

Potezi koje ministarstvo poduzima jamstvo su djelotvorne zaštite, rekao je i dodao da će strani stručnjaci izraditi studiju balasnih voda, i da će se ovih dana održati sastanak s predstavnicima Janafa. Također je najavio da biti osnovana ekipa koja će se baviti samo problemom otpadnih voda. Balasne vode tankeri koji će prevoziti naftu neće moći ispuštati u otvoreno more. One će se, rekao je, ili pretakati iz tih tankera u brodove za pročišćavanje ili zbrinjavati u objekte u okviru naftnih terminala.

U pozitivne uratke Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja u prošloj godini Kovačević je uvrstio donošenje Strategije zaštite okoliša i gospodarenje otpadom, izradu prvog nacionalnog izvješća o klimi, o stanju u prostoru i u okolišu te o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadran. Naveo je da je ministarstvo izdalo sve lokacijske i građevinske dozvole za autocestu Zagreb-Split.

Zamoljen da komentira špekulacije da odlazi s ministarskog na veleposlaničko mjesto, odgovorio je da se nada da će ostati ministar.

Pročitajte više