B.a.B.e., gong, SSSH i Zelena akcija apeliraju na Vladu i Sabor da ih se oslobodi od PDV-a na donacije

NEVLADINE udruge B.a.B.e., GONG, Zelena akcija te Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske apelirale su danas na Vladu i Hrvatski sabor da ih u srijedu, na sjednici Sabora o izmjenama zakona o PDV-u, podrže u njihovim zahtjevima i ne brišu s popisa pravnih osoba oslobođenih plaćanja PDV-a na inozemne donacije.

Predstavnici tih udruga - Martina Belić, Suzana Jašić, Vesna Dejanović i Toni Vidan na današnjoj su konferenciji za novinare ponovno rekli kako smatraju da su diskriminirani, "manje vrijedni" u odnosu na udruge koje neće morati plaćati PDV, te detaljno obrazložili tijek zbivanja i razgovora s ministrom financija Ivanom Šukerom. Rekli su kako je njihovu peticiju protiv plaćanja PDV-a na Zamir.net-u potpisalo 156 udruga, među njima i neke katoličke i veteranske.

Pravilnikom od 2001. sve su neprofitne pravne osobe bile izjednačene i oslobođene od plaćanja PDV-a na inozemne donacije, a odlukom ministra financija Ivana Šukera o izmjenama Pravilnika o PDV-u od 30. travnja 2004. neprofitne organizacije, udruge i ustanove "izbrisane" su iz popisa oslobođenih PDV-a na inozemne donacije. B.a.B.e., GONG i Zelena akcija tada su reagirale prosvjednom konferencijom za novinare, smatrajući da je Ministarstvo financija trebalo najaviti namjeru ukidanja Pravilnika.

Šuker je potom predstavnike tih triju udruga te Žarka Puhovskog iz HHO-a primio na razgovor i objasnio da je Pravilnik ukinut jer je bio u suprotnosti sa Zakonom te najavio da će se pri prvoj izmjeni Zakona o PDV-u u sporni članak 13. uvrstiti i udruge koje se bave vrednotama definiranim člankom 3. Ustava, rekla je Suzana Jašić iz GONG-a.

Kako tada nije bilo izgledno brzo mijenjanje zakona, koje se ipak događa, ministar Šuker je udrugama nazočnim na sastanku ponudio povrat PDV-a iz pričuve i zatražio da mu dostave prijedlog kriterija.

Udruge su u međuvremenu zaključile da povrat PDV-a nije rješenje jer nisu u sustavu PDV-a, pa je i prvi sastanak radne grupe predstavnika udruga i Porezne uprave, 27. svibnja završio neuspješno. Istoga dana udruge su saznale da Vlada u saborsku proceduru šalje hitnu izmjenu Zakona o PDV-u vezanu za izmjenu stope PDV-a, rekli su predstavnici udruga.

Iznenađeni što izmjenama nije predviđena i izmjena članka 13. Zakona o PDV-u, a što je, kako su rekli, dogovoreno s ministrom Šukerom, premijeru Ivi Sanaderu uputili su dopis kojim detaljno i kronološki opisuju tijek razgovora u Ministarstvu financija i traže hitnu izmjenu i dopunu članka 13 zakona o PDV-u.

Nepuna 24 sata nakon što je taj zahtjev faxiran premijeru te na uvid ministru Šukeru GONG-u je najavljen dolazak Deviznog inspektorijata Ministarstva financija, i ta inspekcija je u tijeku u računovodstvu GONG-a, rekla je Jašić.

GONG i ostale udruge pozdravljaju inspekcije i kontrole no slanje inspekcije u trenutku kad udruge traže izmjenu zakona i prosvjeduju protiv izmjene Pravilnika, "nije ništa doli represija i pokazivanje moći države", rekli su predstavnici tih udruga na konferenciji za novinare.



Pročitajte više