B.a.B.e. proslavljaju prvo desetljeće djelovanja

GRUPA za ženska ljudska prava B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipirana.) proslavlja večeras u Zagrebu svoj 10. rođendan i isto toliko godina promicanja ljudskih ženskih prava u hrvatskome društvu.

Višesatna proslava priređena je na zagrebačkome Trgu Petra Preradovića (Cvjetnome trgu), a u prva dva sata programa proslave bili su uključeni i pravni savjeti koje su posjetiteljicama davale suradnice B.a.B a. i upućivale su ih gdje mogu potražiti psihološku pomoć, a mogle su i razgovarati s pravobraniteljicama.

Nakon toga, uslijedila je dodjela priznanja i darova ženama koje su na različite načine surađivale i pomagale B.a.B.a - ma na promidžbi ženskih ljudskih prava.

Bit će dodijeljeno ukupno 17 priznanja, neka će primiti i muškarci, ali u prvoj skupini priznanja bile su samo žene, među kojima i tri poznate političarke - Gordana Sobol, Đurđa Adlešić i Helena Štimac Radin.

Priznanja su primile i Sonja Grozić-Živolić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije i knjigovotkinja B.a.B.a Nada Kostanjšek, a priznanje je primila i predstavnica švedske nevladine organizacije Kvinna Till Kvinna.

Posebno priznanje za hrabrost dobila je pak balerina zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta Nikolina Katić.

Priređen je i raznovrstan glazbeni program kroz koji vodi Ivanka Muzurkijević , a koji je "otvorila" kantautorica i etno pjevačica Lidija Bajuk, a uz pratnju sastava Vanje Lisaka nastupit će i Dunja Knebl, Zdenka Kovačićek te duo Lollobrigida i sastav No Limits. Kraj proslave obilježit će grupa ANFEMA s plesom s vatrama.

Osim toga, sve podržavateljice ili podržavatelji B.a.B.a. moći će se učlaniti u tu grupu, ali i pogledati nakit i slike mladih umjetnica, naučiti osnove orijentalnoga plesa , a čak i "saznati feminističku projekciju budućnosti" bacanjem tarota.

Pročitajte više