Bačić: Nije dobro da se kroz pomilovanje pokušava dokazati da su odluke suda krive

Foto: Patrik Macek/Pixsell

HDZ-ov Branko Bačić osvrnuo se na sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem u vezi pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

Potpredsjednik HDZ-a kaže da je sa šefom stranke razgovarao o mogućem pomilovanju pa rekao da je to "njihovo zakonsko pravo" te da je "ustavno pravo predsjednika Republike donijeti akt o pomilovanju".

"No nije dobro, a čini mi se da se polako stvara, je politički pristup koji se može promatrati kroz, da ne kažem - sramotni zakon Lex Perković. Nije dobro da se kroz taj proces pomilovanja pokušava dokazati i pokazati kako su hrvatski i njemački sud pogriješili pa će pomilovanje zamijeniti, po njima, krive odluke hrvatskog i njemačkog suda", rekao je Bačić za Dnevnik Nove TV.

"Ne može se sudjelovanje u Domovinskom ratu gledati kao olakotna okolnost"

Bačić kaže da razumije generala Antu Gotovinu te da sam Gotovina ima iskustvo tumačenja zakona u haškom zatvoru. 

"Nije dobro da se kroz pismo, koje je upućeno predsjedniku, govori o pravnim zavrzlamama i krivim odlukama sudova. Ne može se sudjelovanje u Domovinskom ratu gledati kao olakotna okolnost Mustaču i Perkoviću, a nekome se to neće ni spomenuti. Onda to treba podignuti na razinu načela, a ne pristupati selektivno. Čini mi se da ovaj proces stvara najveću štetu Perkoviću i Mustaču. To stvara dodatne podjele u hrvatskom društvu", smatra Bačić. 

HDZ-ovac ističe da se u javnom prostoru sudjelovanje u ratu pokušava prikazati kao olakotna okolnost, a Perković i Mustač su optuženi za ubojstva hrvatskih domoljuba i migranata za vrijeme Jugoslavije. 

"Treba biti vrlo precizan. Eventualni akt pomilovanja može doći isključivo kao akt milosti iz bilo humanitarnih, zdravstvenih razloga..., a nikako koristiti formulaciju koja drugim okrivljenicima, koji su u zatvorima, ne predstavlja olakotnu okolnost", istaknuo je potpredsjednik HDZ-a.

Kada je riječ o rekonstrukciji vlade, Bačić govori da će to biti vrlo brzo, no Bačić ne želi utvrditi granicu. "Na premijeru je da o tome upozna stranku i vladajuću koaliciju", rekao je Bačić za Dnevnik Nove TV.

 

Pročitajte više