Bačić o HDZ-ovcu koji je Filipovića nazvao lošim kandidatom: Neoprezan istup

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ČLAN HDZ-ova Predsjedništva Branko Bačić rekao je kako će novoizabranog varaždinskog župana Anđelka Stričaka i sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka u Hrvatskom saboru zamijeniti Nadica Dreven Budinski, odnosno gradonačelnik Novske Marin Piletić.

"Imenovanjem Dreven Budinski, predsjednice Zajednice žena Katarina Zrinski Varaždinske županije i poduzetnice želi se poslati poruka jačeg uključivanja žena u HDZ-ov saborski klub zastupnika, a Piletić je uspješni gradonačelnik Novske izabran u drugom mandatu i bit će osvježenje saborskog kluba", izjavio je Bačić novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Oni će, kako je rekao, u Saboru položiti prisegu u petak kada će biti glasovanje.

Također je najavio održavanje unutarstranačkih izbora, koji bi trebali započeti 15. rujna i završiti 5. prosinca nakon čega bi uslijedile pripreme za održavanje Općeg sabora stranke s oko 2000 izaslanika, a održao bi se najvjerojatnije u siječnju iduće godine. 

"Vladajuća većina je stabilna"

Bačić je izvijestio i kako je na sjednici također bilo govora i o epidemiološkoj situaciji i aktivnostima stožera u borbi protiv pandemije koronavirusa te o sanaciji na potresom pogođenim područjima.

Najavio je i obilježavanje 32. obljetnice osnutka HDZ-a u srijedu, umjesto u četvrtak zbog premijerovog puta u Istanbul, kada će se održati sjednica Središnjeg odbora u 17 sati, a proslava u 18,30 na Jarunu. 

Odgovarajući na novinarski upit rekao je kako očekuje donošenje rebalansa proračuna u petak, a naglasio je i kako je vladajuća većina stabilna, iako su postojali disonantni tonovi u smislu pozicioniranja Reformista. Napomenuo je i kako su u tijeku pregovori oko formiranja vladajuće većine u Varaždinskoj županiji.  

Upitan o situaciji u Splitu nakon što je na lokalnim izborima HDZ izgubio gradonačelnika te jesu li razgovarali o odgovornosti predsjednika Splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanadera, Bačić je podsjetio je kako je HDZ osvojio vlast u 15 od 30 velikih gradova, odnosno 50 posto te poručio da to govori o HDZ-ovoj snazi i uspjehu na izborima. 

"Nismo zadovoljni izbornim rezultatima u Splitu"

"No, nismo zadovoljni izbornim rezultatima u Splitu, održat će se unutarstranački izbori i to će biti test za svakog predsjednika općinske, gradske i  županijske organizacije i članstvo će se odrediti o budućim čelnicima ne samo u Splitu, nego u svim jedinicama lokalne i područne samouprave", pojasnio je Bačić.  

Rekao je i kako ne bi prejudicirao ničiju odgovornost. "Nismo zadovoljni nekim rezultatima, a odluku o pojedinim čelnicima na lokalnoj razini će donijeti članstvo. HDZ je ispred drugih političkih stranaka jer ne raspušta stranačke organizacije, jer je promijenjen stranački Statut i mislim da smo poslali poruku kako smo demokratska stranka i da će članstvo na lokalnim razinama odlučivati o svojim čelnicima", ocijenio je Bačić.

Na upit vezan uz HDZ-ov izborni rezultat na otoku Korčuli odakle potječe, Bačić je rekao da HDZ u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima župana. Dodao je kako je njegova županijska lista pobijedila u svim jedinicama lokalne samouprave u Korčuli, a u njegovom Blatu je HDZ na razini općinskog vijeća apsolutni pobjednik i formirat će ovaj tjedan općinsko vijeće na čijem čelu će biti predsjednik iz HDZ-a. Tamo gdje HDZ u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije polučio sjajan rezultat prihvaćam odgovornost, ali isto tako i zasluge tamo gdje jest, istaknuo je. 

Od 22 jedinice lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji HDZ je pobijedio u njih 15, dakle 70 posto i ima župana i mislim da to dovoljno govori o mom angažmanu kao predsjednika županijske organizacije, jedne od najuspješnijih na razini cijele Hrvatske, ocijenio je Bačić.

O Frankovićevoj izjavi: "Neoprezan istup"

Istup HDZ-ovog dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića koji je za poraz stranke u utrci za zagrebačkog gradonačelnika prozvao HDZ-ova kandidata Davora Filipovića i nazvao ga lošim kandidatom, Bačić je nazvao neopreznim. "Eventualno nezadovoljstvo trebao je iskomunicirati u stranačkoj organizaciji jedinice lokalne, odnosno područne samouprave. Ako je imao primjedbe na kampanju Davora Filipovića to je trebalo riješiti na razini Predsjedništva stranke, odnosno Kluba zastupnika", kazao je.

Upitan je li na sjednici bilo govora o uhićenjima osječkih sudaca Bačić je rekao kako su djelomično govorili o radu Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, a da je o tome već govorio ministar pravosuđa Ivan Malenica. Najavili smo potrebu izmjene pojedinih zakona koji bi bili na tragu boljeg nadzora rada sudaca, rekao je Bačić. 

Na pitanje zašto premijer ne daje izjave nakon sjednice Predsjedništva, Bačić je rekao kako to nije nužno baš  svaki put, da je  predsjednik stranke uvijek bio dostupan medijima te da će istupati kada to ocijeni oportunim, no i da javnost neće biti zakinuta za informacije.

Pročitajte više