Bačić: Rast troškova u bolnicama pod nadzorom

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Stjepan Bačić izjavio je danas kako je u proteklih sedam mjeseci, zahvaljujući mjerama štednje, rast troškova u bolnicama stavljen pod nadzor, o čemu će više govora biti na sjednici Upravnog vijeća Zavoda idući tjedan.

Izrazio je nadu da će bolnice u Koprivnici, Čakovcu i Bjelovaru, koje odbijaju potpisati ugovor sa HZZO-om, to učiniti i tako prihvatiti mjesečne bolničke limite koji su za oko 4,5 posto veći nego prošle godine. Izvanredno povećanje limita, međutim, nije moguće.

"Kad se određivao limit, uzeli smo u obzir rast plaća početkom godine od 4,5 posto, znajući da na plaće odlazi oko 60 posto mjesečnih bolničkih limita, a priznali smo im i neke nove postupke koje obavljaju", rekao je Bačić.

Ne prihvate li bolnice nove ugovore, Zavod će im plaćati po starim ugovorima, rekao je Babić, dodavši kako je broj usluga pacijentima u tim bolnicama veći od ugovorenog, ali im Zavod zbog nedostatka novca plaća samo broj ugovorenih usluga. Ostatak bi im mogao biti plaćen na kraju godine ako bude rebalansa državnog proračuna, kazao je Bačić.

Pročitajte više