Bačić u Petrinji kaže da se izgled jezgre grada vraća "već 2025." Potres je bio 2020.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Petrinja je ogromno gradilište, već iduće godine jezgri grada vratit će se izgled prije potresa, rekao je u tom gradu resorni ministar Branko Bačić. 

Valja podsjetiti da je potres bio krajem 2020., a da je iduća godina 2025.

Ove godine uz Dan Grada Petrinje, blagdan sv. Lovre 10. kolovoza očekuje se otvorenje prve zgrade javne namjene u središtu grada rekli su u Petrinji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

"Konstrukcijska obnova je najveći izazov"

​Na području Petrinje dosad je obnovljeno 3479 objekata, bilo da je riječ o konstrukcijskoj ili nekonstrukcijskoj obnovi ili izgradnji zamjenskih objekata, rekao je Bačić koji je obišao zgrade katastra i državnog arhiva te zgrade gradske uprave u središtu Petrinje. 

Očekuje se da će prva obnovljena i otvorena zgrada javne namjene u središtu Petrinje biti zgrada katastra i državnog arhiva, čija je vrijednost radova tri milijuna eura.

Obnova zgrade gradske uprave najzahtjevniji je projekt konstrukcijske obnove u Petrinji i vrijednost je tih radova 10 milijuna eura. 

Ministar je naglasio da je konstrukcijska obnova najveći izazov jer je riječ o vrlo zahtjevnim i skupim radovima.

Zadovoljan je suradnjom s gradom Petrinjom kojem je država prepustila obnovu užeg centra kako bi ona bila brža i efikasnija. O tome redovito razgovaraju na radnim sastancima i rezultati su vidljivi, rekao Bačić. ​

Nakon radnog sastanka izrazili su zadovoljstvo dinamikom obnove uz koju je pokrenuta i novogradnja kako bi se revitalizirala Petrinja i Banovina, odnosno cijela Sisačko-moslavačka županija. 

Ministar je rekao da će uskoro biti otvorena gradilišta za osam novih stambenih zgrada, kakvih će na području županije planira izgraditi 36.

​Gradonačelnica Petrinje dodala je da će, uz to uskoro u Petrinji biti otvorena i zadnja gradilišta obnove. 

No, posla ima još dosta pa je pozvala građane da se svi koju su u mogućnosti jave za samoobnovu svojih obiteljskih kuća jer se cijeli postupak obnove obiteljskih kuća tako ubrzava.

Pročitajte više