Bačić: Zadovoljan sam reakcijom premijera. On hrvatstvo živi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U SINOĆNJEM Otvorenom na HRT-u gostovali su predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk,saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak, Natalija Kanački iz Građanske inicijativa Narod odlučuje i Robert Jankovics, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika.

Tema emisije bila je izmjena izbornog zakona, ali su gosti najprije prokomentirali jučerašnji buran dan u saboru. 

Bačić: Zadovoljan sam reakcijom premijera

Tako je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao kako je zadovoljan premijerovom reakcijom na provokacije i optužbe Mostovog zastupnika Nikole Grmoje.

"Premijer je rekao da nije imao namjeru nikakvog fizičkog obračuna. Kako u životu tako i u saboru i politici postoje granice do kojih možete nekoga vrijeđati, do kojih možete nekoga klevetati ili već kako ocjenjivati rad drugih kolega. Optužba da predsjednik i potpredsjednica vlade rade u interesu druge države, u ovom slučaju Srbije, optužiti ih za veleizdaju, mislim da je bila kap koja je prelila čašu i ja sam zadovoljan kako je reagirao premijer Plenković kad netko čini upitnim njegovo domoljublje i hrvatstvo. 

On hrvatstvo ne hvasta, on hrvatstvo živi i to dokazuje svakodnevno, kada je u Strasbourgu opleo po Šešeljevom sinu, kada je s Vučićem problematizirao naknadu ratne štete, kada zastupa interese Hrvata u BiH i u brojnim drugim slučajevima. I onda kolega Grmoja takvog predsjednika moje stranke i vlade proziva za veleizdaju, ja mislim da je on primjereno reagirao. Htio je čuti na koga to misli Grmoja u tome što je rekao ", kaže Bačić.

Podolnjak: Grmoja upozorava da vlada ne poštuje svoju odluku 

Zastupnik Podolnjak je pak rekao kako je činjenica da njegov kolega Grmoja opetovano upozorava kako sama vlada ne poštuje odluku koja je na snazi o osnivanju povjerenstva koje bi pratilo mjerila koje mora ispuniti Republika Srbija u Poglavljima 23 i 24. 

"Kada vi uvijek skrećete pozornost predsjedniku vlade i ministrici vanjskih poslova da ne poštuju odluku po kojoj moraju djelovati u nizu važnih pitanja i kada im nakon toga kažete da ne štite interese Republike Hrvatske, to jest objektivna kritika. Ako premijer ne može prihvatiti objektivnu kritiku...", rekao je.

Bauk: Ako je Plenković imao želju udariti Grmoju, žao mi je što to nije napravio

Zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao je pak kako će svi uključeni u jučerašnje incidente biti podložni ocjeni svojih birača.

"Za tu vrstu uživanja rađe pogledam boksački meč nego parlamentarne rasprave. Svi oni koji su danas u saboru izgubili malo živce bit će podložni ocjeni svojih birača. Ja do sada nisam imao poriv da za nekim malo bržim korakom i oštrim pogledom hodam po parlamentu. Za to što imam izraziti, koristim glasovni apart i misaoni sklop", dodao je.

"Ljudi znaju otprilike za koga su glasali. Ako je Plenković imao želju udariti gospodina Grmoju, moram reći da mi je žao što to nije napravio. Ne zbog gospodina Grmoje, nego zato što bi to bio incident prve vrste, jedan skandal. Ali u osnovi mislim da je Plenković osoba koja ima dovoljno iskustva i samokontrole da to ipak ne bi napravio, tako da mu vjerujem da ga nije imao namjeru udariti. Mada, s obzirom na to da sam bio u pravcu u kojem se kretao, nije mu pogled baš odavao, ne bih bio baš u potpunosti uložio novce na to da ga neće udariti. Ali mislim ipak da nije imao tu namjeru", zaključio je.

Pročitajte više