BAGDAD I DALJE IZLOŽEN ŽESTOKIM UDARIMA; ISPALJENO TISUĆU RAKETA

U subotu rano ujutro još uvijek traju žestoki napadi na irački glavni grad, započeti u petak navečer, a snažne detonacije odjekuju Bagdadom dok se oblaci dima dižu u zrak.



Napadi na Bagdad najjači su napadi do sada izvedeni od početka rata u Iraku, a prema riječima zapovjednika američkih zračnih snaga 1991. generala Normana Schwarzkopfa, premašuju zračne napade u vrijeme Zaljevskog rata 1991.

Napadi navođenim raketama i teškim bombarderima usmjereni su prije svega na predsjednički kompleks zgrada na zapadnoj strani rijeke Tigris, uništavajući najmanje deset velikih zgrada u samo jednom valu eksplozija.

Prema riječima svjedoka, dvije predsjedničke palače, sjedište iračke Komisije za vojnu industriju, vladinog tijela za razvoj naoružanja, te sjedište obavještajne službe pogođeni su u napadima.

Prema američkim vojnim dužnosnicima, do sada je izvršeno 1000 polijetanja američkih i britanskih zrakoplova u misiju nad Irakom, a ispaljeno je oko 1000 krstarećih raketa.

Prema izjavama svjedoka, eksplozije i paljba protuzračne obrane vidljivi su i nad gradovima na sjeveru zemlje Mosulom i Kirkukom, a u tujeku je i napad na Tikrit.

Zrakoplovi polijeću iz 30 baza u desetak zemalja i s pet nosača zrakoplova, rekao je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Istodobno, projektili Tomahawk ispaljuju se s desetak brodova, najvećim dijelom iz Perzijskog zaljeva.

(Hina) br br

Pročitajte više