Bagdad se priprema za rat

NORMALNI dnevni život u glavnom gradu Iraka sve više blijedi, dok se obični stanovnici Bagdada pripremaju za sve izgledniji rat.

Na benzinskim postajama stvaraju se ogromni repovi, a veliki se broj stanovnika Bagdada sprema napustiti grad koji će vjerojatno biti poprište žestokih borbi.

Trgovine i škole i dalje su otvorene, kao da se građani Bagdada nadaju da će ih svakodnevna rutina očuvati od rata.

Strani dopisnici međutim javljaju da se sve više gubi ozračje normalnog života koje su Iračani pokušavali očuvati tijekom proteklih mjeseci.

Glavni grad Iraka započeo je i s vojnim pripremama koje za sada nisu previše vidljive. Vojnici su postavili vreće s pijeskom oko vladinih grada i na velika raskrižja, ali za sada se na ulicama grada ne vide tenkovi ni protuzračna artiljerija.

Ni na rubnim dijelovima grada za sada nema velikih znakova vojnih priprema. To bi moglo značiti da iračke vlasti pokušavaju održati tajnim odgovor koji će dati na napad ili da se vojna oprema nalazi razmještena dalje od Bagdada.

Budući da se Iračani još uvijek dobro sjećaju prošlog rata u Perzijskom zaljevu, obični građani pripremaju se za predstojeći rat najbolje što mogu.

Cijena vode posljednjih je dana vrtoglavo porasla, a očekuje se da će cijene i dalje rasti uz opasnost od nestašice vode.

Veliki broj Iračana pokušava se snabdijeti hranom ali kupuju samo onu hranu koja se neće pokvariti. Iračani, na primjer, ne kupuju meso, jer strahuju da će zbog prestanka dostave električne energije, kada započnu napadi, hladnjaci i ostala električna oprema postati beskorisna. Stanovnici Iraka zato su se pokušali snabdjeti tjesteninom, rižom i konzervama.

Strana veleposlanstva su reducirala ili evakuirala svoje osoblje ili se to spremaju učiniti tijekom sljedećih sati.

Američki predsjednik George W. Bush u svom je obraćanju naciji u ponedjeljak iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu dao rok od 48 sati da napusti zemlju ili se suoči s ratom.



Pročitajte više