Bagdad: Ubijen američki vojnik, napad na bugarske postrojbe

JEDAN je američki vojnik ubijen a trojica su ranjena u petak ujutro u napadu na vojni konvoj sjeverno od Bagdada, izvijestila je američka vojska.

Gerilci su pucali iz ručnih raketnih bacača na konvoj od šest vojnih vozila u blizini grada Baqube, oko 60 km sjeverno od Bagdada, rekao je potpukovnik William Adamson.

Projektilima iz ručnih raketnih bacača u petak ujutro su u blizini Kerbale, muslimanskog svetišta, napadnuti i bugarski vojnici raspoređeni u okviru kontingenta UN-a u Iraku, ali nije bilo žrtava, objavilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova.

To je prvi napad na bugarski kontingent mirovnih snaga u Iraku koji broji gotovo 500 vojnika. Bugarski vojnici u Irak su stigli početkom ovog mjeseca.

Ministarstvo je također izvijestilo da su bugarski vojnici počeli operaciju potrage za napadačima.

Bugarska je odaslala u Irak pješadijske postrojbe kao dio multinacionalnih snaga od 9.200 pripadnika, koje bi pod poljskim zapovjedništvom početkom sljedećeg mjeseca trebale preuzeti nadzor nad središnjom južnom zonom. Ranije ovog tjedna bugarske su jedinice od američkih marinaca preuzele zapovjedništvo vojne policije u Kerbali.

Pročitajte više