Bagić: Odluka o zabrani ulaska u EU je nepravedna i sramotna

ŽELJKO BAGIĆ rekao je da je odluka Ministarskog vijeća Europske unije, kojom mu je, kao jednom od navodnih pomagača u bijegu generalu Anti Gotovini, zabranjen ulazak u Europsku uniju, nepravedna i sramotna jer da je sve radnje koje je poduzimao kao državni dužnosnik u vezi tog i drugih predmeta vezanih uz Haaški sud radio u skladu sa zakonom i i uz znanje nadležnih institucija.

Jučer je visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, koji obnaša i dužnost posebnog izaslanika EU, potvrdio u Sarajevu da su petorica hrvatskih državljana dospjela na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine. Ashdown je kazao da su na "crnoj listi" EU od 29. lipnja Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač, no nije objasnio zbog čega se oni konkretno sumnjiče.

Inače, Željko Bagić je u postupku razrješenja dužnosti tajnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Reagirajući na tu vijest, Bagić je priopćio: "Sve radnje koje sam poduzimao kao državni dužnosnik u vezi slučaja generala Gotovine, kao i svih drugih predmeta koji su se odnosili na pomoć u radu Haaškog tribunala, radio sam potpuno u skladu sa Zakonom o suradnji s Haaškim sudom te u potpunoj koordinaciji s Vladinim uredom za suradnju s Haaškim tribunalom. Niti jednu radnju nije poduzimao bez znanja tih institucija".

"Iz tih razloga je odluka Ministarskog vijeća EU u odnosu na mene nepravedna i sramotna, te ću se svim pravnim sredstvima boriti protiv nje", stoji u priopćenju za javnost Željka Bagića.

Istaknuo je da je vijest o toj odluci Ministarskog vijeća, kojom je njemu i njegovoj obitelji grubo narušeno ljudsko dostojanstvo i najosnovnija ljudska prava, sloboda kretanja, primio s nevjericom.

Pročelnica Odjela za informiranje Ureda predsjednika Republike Hrvatske Danijela Barišić izjavila je Hini da Ured Predsjednika ne raspolaže saznanjima o razlozima koji su uvjetovali donošenje te odluke.

Pročitajte više