Bajić: Državno odvjetništvo još ispituje navode o Imostroju i MTS-u

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Bajić izjavio je danas da do potpunog završetka provjere ne može komentirati medijske napise da je Građanski odjel Državnog odvjetništva zaključio da nije bilo nezakonitosti u stečaju i prodaji poduzeća Imostroj.

Državno odvjetništvo i dalje ispituje zakonitost postupka stečaja tvrtke Imostroj i za javnost nema novih informacija, izjavio je Hini u telefonskom razgovoru državni odvjetnik Mladen Bajić.

Državno odvjetništvo ispituje zakonitost postupka stečaja tvrtke Imostroj slijedom navoda u tisku i zahtjeva ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

Bajić je danas izjavio da će se po završetku provjere čitavog slučaja Državno odvjetništvo javnosti obratiti priopćenjem, a da do tada ne želi komentirati napise u medijima.

Jedan tiskani dnevnik danas donosi članak u kojem stoji da je Građanski odjel Državnog odvjetništva, nakon što se nekoliko dana bavio dijelom afere Žužul, zaključio da ničeg nezakonitog nije bilo u (Vladinom) otpisu duga Imostroju, odnosno u dijelu koji se odnosi na stečaj i prodaju imovine Imostroja.

U članku se dodaje da je Ivan Karin kupio samo imovinu Imostroja, nekretninu, dio strojeva i licenciju za viljuškar, a ne i tvrtku, koja će uskoro, nakon što je imovina prodana, biti likvidirana.

Novac koji je Karin uplatio po redu prvenstva u postupku stečaja, više od šest milijuna kuna, trebala je dobiti država na ime dugova Imostroja, no Vlada se tog prava odrekla i otpisala potraživanja prema Imostroju kako bi radnici dobili plaće zarađene još prije nego što je Imostroj otišao u stečaj, zaključak je Građanskog odjela, prenosi list.

U članku se navodi da se tek očekuju zaključci Kaznenog odjela Državnog odvjetništva u kojem su se proteklih dana prikupljali podatci o svemu što bi moglo ukazivati na Žužulovu kaznenu odgovornost u slučaju Imostroj i MTS-a, tvrtke njegove supruge.

Prošlog su tjedna mediji objavili da je u siječnju ove godine supruga ministra vanjskih poslova, Tatjana Žužul, vlasnica tvrtke MTS, sklopila ugovor o prodaji poslovnih udjela u svojoj tvrtki s vlasnikom Karin univerzal inženjeringa Ivanom Karinom. To su doveli u vezu s odlukom Vlade da tvrtki Imostroj u stečaju otpiše dug kako bi se namirila potraživanja radnika, te s činjenicom da je Karin univerzal kupio imovinu Imostroja u stečaju.

Žužulovi su opovrgavali pojedine medijske navode da su bili u sukobu interesa tvrdeći da nisu učinili ništa protuzakonito, a protiv pojedinih medija podigli su i tužbe.

Pročitajte više