Bajić: Hrvatska ima prioritet za suđenje "vukovarskoj trojci"

HRVATSKA ima prioritet za preuzimanje suđenja tzv. "vukovarskoj trojci", izjavio je u srijedu glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, izrazivši spremnost da osobno preuzme zastupanje optužnice ako to suđenje pripadne Hrvatskoj.

"Smatram da zbog mjesta izvršenja i činjenice da je to najteži kazneni predmet za ratne zločine počinjene na području Republike Hrvatske, imamo apsolutnu prednost za njegovo preuzimanje", kazao je u telefonskoj izjavi državni odvjetnik Bajić.

"Na jednom od sastanaka u Haagu rekao sam da ću, ako Hrvatska dobije taj predmet, osobno zastupati optužnicu", kazao je Bajić i potvrdio kako je i dalje spreman to učiniti.

Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte u srijedu je podnijela prijedlog da se suđenje oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za likvidaciju najmanje 264 hrvatska zarobljenika iz Vukovarske bolnice na Ovčari 20. studenoga 1991., ustupi pravosuđu Hrvatske ili pravosuđu SCG, o čemu će odlučiti posebno sudsko vijeće.

Na pitanje kako to da su predstavnici Beograda puno agilnije od hrvatskih dužnosnika tražili da im Haag ustupi taj predmet, Bajić je kazao da se s hrvatske strane radilo jednako ali "u tišini".

"Prije nekoliko mjeseci pokazali smo interes i želju za preuzimanje tog predmeta, ako ga ICTY bude prepuštao drugoj zemlji", rekao je.

Hrvatsko je pravosuđe, po njegovim riječima, stručno i tehnički osposobljeno za preuzimanje suđenja za ratne zločine od ICTY-a.

"Smatram da apsolutno možemo taj predmet, kao i druge koje ćemo preuzeti, dovesti do kraja kako to zakon predviđa. Sposobni smo za objektivno i pošteno suđenje", rekao je državni odvjetnik.

Istaknuo je da su odabrani hrvatski suci i tužitelji prošli ambiciozan program edukacije za suđenja za ratne zločine, te da je Županijski sud u Zagrebu tehnički opremljen za ta suđenja poput suda u Beogradu, gdje se sudi izvršiteljima likvidacija na Ovčari.

Ako Hrvatska dobije predmet "vukovarska trojka" suđenje bi se odvijalo upravo na Županijskom sudu u Zagrebu, drži Bajić.

Glavni državni odvjetnik smatra da će prvi od predmeta ICTY-a koji je predložen za ustupanje - suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu - sigurno biti dodijeljen Hrvatskoj, što može pridonijeti i pozitivnoj odluci o "vukovarskoj trojci".

Ocijenio je da i postignuti napredak u suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj, predstavlja argument za dobivanje tog procesa.

"Spremnost i sposobnost da uočimo i sami ispravimo greške u dosadašnjem radu, pokazuje porast kvalitete u objektivnom razmišljanju o kaznenoj odgovornosti i utvrđenju činjenica relevantnih za donošenje odluka u tim predmetima", kazao je.

Mrkšić, Radić i Šljivančanin, koji početak suđenja čekaju u pritvoru ICTY-a, optuženi su u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljena i ubojstava Hrvata zarobljenih nakon pada Vukovara.

Pročitajte više