Bajić: Korupciju je teško dokazati, DORH se ne može protiv nje boriti sam

"KORUPCIJU je komplicirano dokazati", odgovorio je u Saboru glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na kritike oporbenih političara da DORH "pleše kako vlast svira", odnosno da predmete koji se dotiču korupcije na visokim instancama ne želi procesuirati.

"Ja sam uvijek bio spreman preuzeti odgovornost za sve što u radu DORH-a nije bilo u redu. Ali ne mogu biti odgovoran za nepravilnost u radu ostalih tijela izvan DORH-a", kaže Bajić. Glavni državni odvjetnik tvrdi da javnost ima pogrešnu percepciju o DORH-u, odnosno o radu i ovlastima Državnog odvjetništva.

Bajićevo objašnjenje: O DORH-u se stvorila negativna slika zato što je previše uspješan!

"Ne mogu odgovarati za rad i rezultate za koje nemam ovlasti ni mogućnosti", rekao je Bajić u svom obraćanju saborskim zastupnicima. On, naime, tvrdi kako se u javnosti stvorila slika da bi DORH trebao samo istraživati nepravilnosti u svim tijelima i podnositi kaznene prijave, a kao razlog navodi uspješan rad Državnog odvjetništva!

"DORH je dosad poduzimao radnje koje su trebale poduzimati druga tijela. Ali rijetkost je da državni odvjetnik provodi izvide jer to spada u nadležnost policije ili inspektorata. DORH se protiv korupcije ne može boriti sam, mi smo samo jedna karika u tom lancu. Državni odvjetnik ne može biti odgovoran za otkrivanje kaznenih djela niti za tijek postupaka izvan državnog odvjetništva", tvrdi Bajić.

Bajić se pred saborskim zastupnicima pohvalio da DORH svake godine radi sve bolje, te istaknuo kako je u u 2008. godini prijavljeno 218 kaznenih djela korupcije koja su, kako kaže, na višoj razini nego u 2007. Bajić je tako istaknuo kako su u borbi protiv korupcije "pometeni" potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju, sveučilišni profesori, županijski državni odvjetnik, dva predsjednika općinskih sudova i četvero odvjetnika.

"Sve istrage staju pred vratima Banskih dvora"

Bajićevo izlaganje nije uvjerilo oporbene zastupnike, koji su se oštro okomili na državnog odvjetnika. Nenad Stazić je tako rekao da "sve istrage staju pred vratima Banskih dvora", a kao primjere je naveo afere kamioni, Maestro, Brodosplit i Podravka zbog kojih dosad nije odgovarao niti jedan ministar. "U Podravci se niti mrkva nije mogla kupiti bez znanja Damira Polančeca", rekao je Stazić.

Bajićeve tvrdnje kako politika na njega nikad nije utjecala brzo se potrudio demantirati Ivan Drmić iz HDSSB-a. On je Bajića optužio da je 2000. godine protiv njega podigao optužnicu zbog pritisaka iz tadašnje vladajuće stranke, SDP-a. "Ja sam došao k vama, a vi ste mi savjetovali da napišem žalbu, a nakon 15 dana postupak je obustavljen", rekao je Drmić i kazao da za sve što kaže posjeduje dokaze na što mu je Bajić uzvratio da ih onda javno i pokaže.

Pročitajte više