Bajić: Nikad nismo dobili formalnu kaznenu prijavu o zlostavljanju djece u Caritasovu domu

DRŽAVNO odvjetništvo Republike Hrvatske izvijestilo je u vezi s upitom novinara o slučaju navodnog zlostavljanja djece u Caritasovu Domu za nezbrinutu djecu u Brezovici da nije bilo razloga za kazneni progon djelatnika toga doma.

U priopćenju, koje je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, navodi se da Državno odvjetništvo RH, kao ni zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo, nikada nisu zaprimili formalnu kaznenu prijavu o navodnom zlostavljanju djece u Caritasovu Domu za nezbrinutu djecu "Alojzije Stepinac" u Brezovici, nego samo nepotpisanu prijavu upućenu iz udruge Hrabri telefon, nakon čije obrade nije bilo razloga za kazneni progon djelatnika dječjeg doma.

Državno je odvjetništvo priopćenje poslalo u povodu napisa u medijima da se tijekom 2002. u Caritasovu domu događalo sustavno zlostavljanje djece, koje je tada potvrdila i inspekcija Ministarstva rada i socijalne skrbi, te je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu tražeći istragu o radu Doma. U medijima se tvrdi da su nakon prijave Ministarstva rada nadležne državne institucije i vrh Katoličke crkve zakazali u procesuiranju tih slučajeva.

Glavni državni odvjetnik ističe da je samo dopis Hrabrog telefona pristigao u lipnju 2002. u Općinsko državno odvjetništvo, u kojemu se, uz sumnju u fizičko i psihičko zlostavljanje djece, navodi i da su obavijest o tome zaprimili od stručnih osoba koje su željele ostati anonimne.

Državno odvjetništvo tvrdi da "nakon svih detaljnih provjera i potrebnih obavijesti prikupljenih od policije, škole, zdravstvenih institucija i od strane Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu zatraženog nadzora od strane Ministarstva rada i socijalne skrbi, navedeno državno odvjetništvo nije našlo osnove za kazneni progon djelatnika dječjeg doma".

Kako nisu utvrđeni navodi iz obavijesti, spomenuti dopis nije evidentiran kao kaznena prijava, niti je doneseno rješenje o odbačaju te prijave, priopćilo je Državno odvjetništvo.

U priopćenju se navodi da je Državno odvjetništvo razmotrilo problematiku, budući da je riječ o djeci s višestrukim oštećenjima, ali je prihvatilo razloge Općinskog državnog odvjetništva po kojima ne postoji osnovana sumnja za kazneni progon.

U priopćenju napominju i "sve da je i postojala osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela navedenih u dopisu Hrabrog telefona i prije nego li je dopis zaprimljen u državnom odvjetništvu, za ta kaznena djela nastupila je zastara kaznenog progona".

Glavni državni odvjetnik u priopćenju je odbacio tvrdnje nekih novinara da njegovi najbliži suradnici opstruiraju kazneni progon zlostavljača i nasilnika nad djecom te je istaknuo da Državno odvjetništvo RH i područna državna odvjetništva vrlo profesionalno i pažljivo razmatraju predmete nasilja nad djecom i u obitelji, vodeći računa o interesima djece.

Pročitajte više