Bajić osudio napad na Virovitičku tužiteljicu

DOK POLICIJA čvrsto šuti o motivima podmetanja eksplozivne naprave pod automobil zamjenice općinske državne odvjetnice u Virovitici, Magde Kovačević, Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić oštro osuđuje ovo nedjelo, i povezuje ga sa njezinom funkcijom. To je prvi puta da je na ovako ružan, agresivan način napadnut državni odvjetnik, kaže on.

Podsjetimo, u utorak je pred njezinom kućom u Ulici Tina Ujevića ispod parkiranog automobila “opel combo” eksplodirala je nepoznata eksplozivna naprava, pola sata prije ponoći. Vlasnik auta je njezin muž Zdenko Kovačević, koji se u tom trenutku bio kod kuće, zajedno sa suprugom koja je spavala.

"Ovo je prvi put, koliko znam, da je na ovako ružan, agresivan način napadnut državni odvjetnik. Naravno da oštro osuđujemo počiniteljevo djelo. Policija i Državno odvjetništvo istražuju sve okolnosti i motive eksplozije", kazao je Bajić Večernjaku.

Državni odvjetnik kaže kako policija i tužiteljstvo već točno znaju kada je i kako eksplozivna naprava podmetnuta također, da imaju krug osumnjičenika za podmetanje eksplozije.

Policija ispitala 15 potencijalnih napadača

Prema neslužbenim informacijama lista, policija je tijekom noći policija je ispitala više od 15 potencijalnih napadača koji su već bili počinitelji kaznenih djela u kojima se koristio eksploziv. Istražna sutkinja Županijskog suda u Bjelovaru, Milenka Slivar, već je u 5.19 sati kriminalističkoj policiji dostavila nalog za pretragu mjesta stanovanja šestorice osumnjičenika koji su bili u najužem krugu.

U ranim jutarnjim satima policija je pretražila kuće i stanove M. G. (49) u Pitomači, S. P. (31) i Ž. M. (49) u Kloštru Podravskom, M. O. (33) u Virovitici, Lj. B. (40) u Čačincima i I. A. (26) u Pitomači. Nekima od njih policija je oduzela mobitele, a pretražila je i njihove osobne automobile i druga vozila, kao i osobe koje su se zatekle na njihovim adresama.

Navodno je nekoliko osumnjičenika još na kriminalističkoj obradi u policijskim postajama u Pitomači, Virovitici i Orahovici, međutim, policija to nije potvrdila, kao ni izvijestila o nalazima pretresa.

Očevid je gotov, o ostalome Štajdohar ne govori apsolutno ništa

Štoviše, Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske, nije htio potvrditi niti da postoje osumnjičeni, bez obzira što je o tome već govorio Glavni državni odvjetnik.

"Ne želim komentirati niti jedan napis u medijima, samo mogu reći da je očevid završen, i da ćemo o detaljima javnost obavijestiti na sutrašnjoj novinskoj konferenciji", kazao nam je.

Na niz pitanja odgovarao je "da nema novih informacija", pa tako ni nakon završenog očevida nije nam znao kazati radi li se o eksplozivnoj napravi kućne izrade, iako se to može znati neposredno nakon očevida. Za razliku od Bajića, Štajdohar nije isključio niti da je napad motiviran privatnim razlozima.

"Ah, čujte, uvijek može biti više verzija kada se radi o ovakvom napadu, o motivima se može nagađati tek nakon što prikupite sve informacije", kaže Štajdohar. Upitali smo ga da postoji li jedna informacija za koju pouzdano zna da će sutra biti iznesena na konferenciji.

"Ne. Konferencija je sutra, znate li vi što se sve do sutra može otkriti?", upitao nas je glasnogovornik. Prema toj logici, ako se ništa nije otkrilo od jučer, pitanje je što se može dogoditi do sutra.

A.B.

Pročitajte više