Bajić: Sumnja se da je Canjuga postupao suprotno zakonu

GLAVNI državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je danas da postoji osnovana sumnja da je dojučerašnji zagrebački županijski državni odvjetnik Krunoslav Canjuga postupao suprotno zakonu.

Krunoslav Canjuga jučer je podnio ostavku, a do daljnjega će, priopćio je Bajić, obavljati dužnost zamjenika županijskog državnog odvjetništva u Zlataru, iz kojega je studenoga 2001. i došao na mjesto glavnog zagrebačkog županijskog tužitelja.

Bajić je za Hinu kazao da će privremenog Canjuginog nasljednika imenovati tijekom dana.

Glavni državni odvjetnik je priopćio da se do osnovane sumnje u Canjugino nezakonito postupanje došlo u predistražnom postupku u kojem je policija koristila mjere tajnog nadzora.

Te je mjere, kaže Bajić, odobrio istražni sudac na zahtjev Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zbog osnovane sumnje da su članovi jedne organizirane skupine počinili kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a. Bajić u priopćenju nije otkrio o kojoj skupini i djelima je riječ.

Nakon saznanja o sumnji koja upućuje na počinjenje kaznenog djela navedenog u članku 181. Zakona o kaznenom postupku policija je o tome izvijestila USKOK i Državno odvjetništvo.

Na osnovu ovih obavijesti Bajić je jučer, kako kaže, upoznao Canjugu s postojanjem osnovane sumnje da je u obavljanju dužnosti županijskog državnog odvjetnika postupao suprotno zakonu.

Canjuga je nakon toga sam podnio ostavku.

USKOK u suradnji s policijom nastavlja izvide radi utvrđivanja svih okolnosti koje su potrebne za donošenje odluke o daljnjem postupanju, kaže na kraju priopćenja Mladen Bajić.

Prema članku 181. ZKP-a, koji navodi Bajić, mjere tajnog nadzora mogu se, među ostalim, primijeniti za kaznena djela primanja i davanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora, sprječavanja dokazivanja, prisile prema pravosudnim dužnosnicima i zlouporabe u obavljanju dužnosti državne vlasti, što podrazumijeva i dužnosnike u pravosudnim tijelima.

Po pisanju medija, policija je u sklopu višemjesečne kriminalističke obrade o korupciji u pravosuđu prisluškivala telefon zagrebačkog odvjetnika Mirka Batarela i snimila razgovor s Canjugom u kojem navodno dogovaraju ublažavanje određenih kaznenih prijava i podjelu mita.

Mediji nagađaju da je riječ o nastavku obrade koja je već rezultirala optužnicom USKOK-a protiv 13 osoba, među kojima i pomoćnika ravnatelja Carinske uprave Roberta Matijevića, zbog krijumčarenja više od dvije tisuće tona sirove kava kojim je slučaju državni proračun navodno oštećen za 15 milijuna kuna.

U tom je postupku Batarelo branitelj drugooptuženog Igora Turca.

(

Pročitajte više