Bajić: Utvrđuju se okolnosti sklapanja Sporazuma između HFP-a te SN Holdinga i DOM Holdinga

DRŽAVNO odvjetništvo priopćilo je večeras da su, "uvidom u Sporazum između Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) sa SN Holdingom i DOM Holdingom, uočene određene okolnosti koje ukazuju na sumnju kako je njegovim sklapanjem oštećen HFP", te je od Ravnateljstva policije zatraženo provođenje izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum o prodaji kontrolnog paketa dionica Liburnia Riviera Hotela.

"Sumnjajući da je sklopljen Sporazum nepovoljan za HFP - jer je njime priznato jedno sporno (neosnovano) potraživanje za naknadu štete, te kako je SN Holding umjesto novčanog iznosa dobio dionice Liburnija Rivijera Hotela d.d., čime je omogućeno tim društvima stjecanje kontrolnog paketa dionica - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je od Ravnateljstva policije, Uprave kriminalističke policije provođenje izvida (kriminalističu obradu) radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je HFP sa SN Holdingom i DOM Holdinskog sklopio taj Sporazum", navodi se u priopćenju glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića.

"Istovremeno su, uz pismena koja imamo u našim predmetima, zatraženi i drugi relevantni podatci vezani uz ove sporove za koje smo ocijenili da su nam potrebni - bilo radi korištenja u sudskim sporovima u kojima po punomoći zastupamo HFP ili utvrđivanja moguće kaznene odgovornosti", dodaje se.

Iznoseći kronologiju cijelog slučaja Državno odvjetništvo RH u priopćenju također ističe kako je tijekom 2002. kao punomoćnik, preuzelo zastupanje HFP-a u više sporova pred Stalnim izabranim sudištem Hrvatske gospodarske komore, koje su pokrenuli Privatizacijski investicijski fondovi (PIF) u vezi s nadoknadom dionica u kuponskoj privatizaciji.

Dio tih sporova je pred arbitražom riješen u korist HFP-a, dok je dio sporova izgubljen.

Nakon dovršetka postupka pred Stalnim izabranim sudištem nezadovoljne stranke su podnijele tužbe, a Trgovački sud u Zagrebu je usvojio tužbe PIF-ova, odnosno njihovih slijednika, a odbio tužbu HFP-a.

U povodu uloženih žalbi svi se predmeti sada nalaze na rješavanju kod Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, naglašava se u priopćenju Državnog odvjetništva i dodaje:

"S obzirom na višegodišnje vođenje ovih sporova izuzetno visoke vrijednosti te okolnosti da je Trgovački sud u Zagrebu prihvatio tužbe PIF-ova, odnosno njihovih sljednika, Državno odvjetništvo RH je na zahtjev HFP-a izrazilo sumnju u uspjeh žalbe na Visokom trgovačkom sudu, smatrajući da sve navedene okolnosti upućuju na potrebu mirnog razrješavanja ovih sporova".

"Dajući ovo mišljenje smatrali smo, kao što je uobičajeno u ovakvim slučajevima, da će se stranke nagađati u okviru tužbenih zahtjeva, a na način da svaka odustane od dijela svoga zahtjeva", navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva RH.

Pročitajte više