Bajić zbog "slučaja Brezovica" od DOV-a zatražio razrješenje Božice Cvjetko

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) podnio stegovni zahtjev protiv svoje suspendirane zamjenice Božice Cvjetko, u kojem traži njezino razrješenje, zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici.

U današnjem priopćenju Bajić navodi da je stegovni zahtjev protiv Cvjetko podnio nakon iscrpnih stegovnih izvida tijekom kojih je pribavljena potrebna dokumentacija i izjave osoba koje su u državnom odvjetništvu i policiji radile na predmetima seksualnih zlouporaba u domu Brezovica.

Pojasnio je da je razrješenje zatražio zbog stegovnih djela "zlouporabe položaja i nanošenja štete ugledu državnog odvjetništva".

Pokretanje stegovnog postupka protiv Božice Cvjetko Bajić je najavio još krajem lipnja, odnosno nakon rasplamsavanja "afere Brezovica" u javnosti.

Zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje štićenika doma najavljeno je pokretanje stegovnog postupka i protiv tužiteljice u zagrebačkom tužiteljstvu Ane Marije Lončarić.

O odgovornosti dviju tužiteljica konačnu riječ dati će DOV.

Od tog su tijela za nadležne u slučaju Brezovica zatražene najteže kazne jer, prema tvrdnjama tužiteljstva, Božica Cvjetko i Ana Marija Lončarić nisu postupale sukladno zakonima i pravilima struke. "Zato, po mom mišljenju, one više ne mogu raditi u državnom odvjetništvu", ustvrdio je Bajić u lipnju, najavljujući pokretanje stegovnih postupaka.

Tada je pojasnio kako je pregledom spornih spisa utvrdio da kriminalistička obrada o navodnim zlostavljanjima u Caritasovom domu nije provedena do kraja jer je Božica Cvjetko dopisom od zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva zatražila da se predmet stavi "u arhivu". Također je u dopisu ustvrdila da je u slučaju uhićenog domara nastupila zastara, iako do zastare treba proći još puno vremena.

Osim domara kazneni progon zbog zlostavljanja u Caritasovom domu pokrenut je i protiv pet odgajateljica te bivšeg kuhara, koji je svoja nedjela navodno detaljno opisivao u dnevniku. Taj je dnevnik naknadno pronađen u kući bivše ravnateljice zagrebačkog Caritasa Jelene Brajše, koja je razriješena dužnosti i prošlog tjedna prijavljena za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja.

Pročitajte više