Baka Marija: Thompson mi je jednom došao na vrata i rekao "Znaš li ti tko sam ja?"

Foto: Index

MARKO PERKOVIĆ okupirao je krov kaskadne zgrade svojih susjeda, na njegov rub ponosno postavio zastavu, kao Tuđman onomad na Kninsku tvrđavu ili kao američki marinci na Mount Suribachi prilikom bitke za Iwo Jimu. Jedina je razlika u tome što pjevač ne polaže ekskluzivno pravo na površinu koju je zapasao. 

Thompsonovu stranu priče drže samo on i njegov odvjetnik, struka je jasno rekla da krov nije njegov

I danas se, nakon svih TV priloga i odštampanih članaka, ta zastava neustrašivo vijorila iznad gigantskoga križa montiranog kad je Papa obilazio Split, a ispod skala koje su susjedi postavili kako bi se mogli, unatoč pjevačevoj oznaci osvojenog teritorija, penjati na taj svoj krov.

Thompson je, poput bespravnog graditelja na Vruji, zauzeo teren koji mu evidentno ne pripada, ako je vjerovati zemljišnim knjigama i djelatnicima suda, i firme koja upravlja zgradom, i poznatim odvjetnicima, i neovisnim sudskim vještacima, i predstavniku stanara, i novinarima. 

Njegovu stranu priče drže tek on i njegov odvjetnik. Ali unatoč svim pravnim mišljenjima, Thompson se nema namjeru maknuti. Ma što god tko kazao. 

Što je radila građevinska inspekcija sve ove godine?

Zaista je čudno da mu građevinska inspekcija sve ove godine nije naredila da ukloni svoje igračke s tuđeg krova. Da pokupi fancy roštilj i smota umjetni travnjak. Oni su sad zatvorili šalter, daju samo izjavu da ne mogu ništa komentirati dok traju izvidi.

Gledajući Thompsonovu terasu koja to nije, razmišljamo kako bi bilo zgodno da stanari gore, na svom krovu, organiziraju kakav party, dječji rođendan, momačku, Festival uzurpacije, ma što god samo da pokažu da je to njihovo.

Kompleks je čudno građen. Postoje četiri ulaza, a u svakom završite negdje gdje niste očekivali da ćete doći. Vrludajući zgradom najbližom Thompsonovoj vili, nailazili smo na skale koje vode doslovce u ništa, na prozore unutar stana, zatim na stanove bez ijednog prozora - samo s balkonskim vratima.

Iako su svi stanovi prodani, u hodnicima smo vidjeli nedovršena vrata oko kojih se još nadviruje pur-pjena, kuckanjem smo se uvjeravali da je ovdje utrošeno podosta šupljih zidova.

Žive tu i Severina, otac Petra Graše, nogometaš Ivica Šurjak...

Ali pogled na more je fantastičan. Zato su se mnogi odlučili na kupnju. Thompson nije jedini slavni predstavnik kompleksa. Ondje stanuje i Severina pa otac Petra Graše, proslavljeni košarkaš Jugoplastike Zoran Grašo, zatim umirovljena Hajdukova legenda Ivica Šurjak.

Teško je reći gdje je tko od njih smješten, ali ono što smo uspjeli od stanara doznati jest da oni nisu među desetak osoba koje je estradnjak tužio. Kao Mariju Pintar, umirovljenicu koju ste mogli zapaziti u ključnom prilogu emisije Potraga Danke Derifaj. 

Baka Marija ovih je dana u svoj dom primila brojne novinare.

Već se ispraksirala, navikla da je gnjavimo. Članke predano čuva. Iz ladice ispod televizora vadi bunt papira i pokazuje tko je što objavio.

"Pod stare dane povlačim se po novinama zbog Thompsona, što to meni treba?"

Prstom prelazi preko naslova Slobodne: "Thompson tjera susjede iz ilegalnih kvadrata koje im je prodao Kotarac". 

Onda zastaje, duboko udane pa kaže: 

"Eto vidite, po novinama se povlačim radi njega. Što to meni treba pod stare dane?"

Pitamo je komunicira li s njim, viđa li ga, prolazi li Thompson zgradom? 

Susjedu je pitao: Znaš li ti tko sam ja?

"On ima ulaz s druge strane, to je skroz druga ulica. Htio je da se koristi našim liftom, ali mi to ne damo. Uzeli smo ključeve. Jednom smo se susreli, prije svega ovoga, kad su se njegova djeca vozala tim našim liftom pa su išla gore-dolje, gore-dolje, gore-dolje i tako puno puta i ja sam vidjela što rade i pozvala sam lift gore i zakočila ga tako da ne idu više. Mislim, to su bila djeca maloljetna. I zvali su ćaću. On došao odozgo i govori meni: 'Znaš li ti tko sam ja?' Rekla sam: 'Uopće me ne zanima tko si ti'", prisjeća se baka Marija. 

Iza zida njene kuhinje nalazi se prostorija koju Thompson koristi. Čuje ga kako lupa, odnosno "stvara muziku", i nikad mu ne prigovara. 

Da Thompson nije susjed za poželjeti, da se zaključiti i iz toga što joj je, kako kaže, procurila voda kad je proširivao bazen, i to u tolikoj količini da je dospjela u stan ispod nje.

Sve ostale zgrade imaju slijepe kvadrate, ali nijedna nema ovakvih problema (čitaj: Thompsona)

Onda ju je još, govori nam baka Marija, na sudu optužio da je sama probila kuhinju, blagovaonicu i ostavu u stanu, koje spadaju u takozvane slijepe kvadrate, za koje investitor Kotarac tvrdi da ih je poklonio stanarima. 

"Ovo je sve došlo kako vidite. Mi smo ovakav stan kupili. To smo sve uredno platili. A on je nas sve tužio i što drugo da vam kažem", dodaje naša sugovornica.

Zanima nas, ako slučajno zna, je li tužio i Severinu ili nekog drugog od poznatih? 

"Nije, ona je na drugoj strani, i njena zgrada isto ima ovako tu šupljinu, sve četiri kaskade to imaju, ali oni nemaju ovakvih problema da idu po sudovima", odvraća baka. Na to joj kažemo da oni nemaju Thompsona. 

Stanari susjednih kaskada zaista imaju normalan, funkcionalan krov. 

Zrinkin prolaz nazvan je po sutkinji koja je dosudila da tu mora biti prolaz

Za kraj obilaska trenutno najpoznatije zgrade u Hrvatskoj baka Marija nas vodi da vidimo Zrinkin prolaz.

To je uski, kratki hodnik koji vodi do tri vrata. Zanima nas tko je Zrinka po kojoj je prolaz dobio ime. Baka Marija kroz smijeh objašnjava: 

"Zrinka je sutkinja koja je dosudila da ovdje mora biti prolaz od zgrade. Ovdje Thompson ima vrata i on bi htio tuda ići kroz ono što pripada susjedu Branku Miodragu. Branko je to kupio. I sad je on ni kriv ni dužan to izgubio. I onda je on zagradio ovo svoje što je njegovo, a sutkinja Zrinka je dosudila da mora to skinuti jer je tu prolaz", objašnjava.

Tu vidimo samo troja vrata. Jedna vode u prostoriju koju je Branko kupio, u koju sad ne može ulaziti, druga bi trebala voditi do krova, ali ne vode jer je gore Thompson. Ukratko, to je nekakvo slijepo crijevo zgrade, a u slučaju požara bi ga stanari trebali koristiti kao protupožarni izlaz. Zato su jasno napisali: "U slučaju požara zabranjeno koristiti Zrinkin prolaz."

Thompson zaista nije kriv za ovo

Ali ovdje se ne smije zaboraviti tko je glavni odgovorni. To nije Thompson. Kao i uvijek, to su državne i gradske institucije.

Stanari svjedoče da su u više navrata pozivali građevinsku inspekciju i da su sa svime još prije pet godina upoznali DORH.

Dio zaposlenika Grada Splita povezanih s izgradnjom ove zgrade nedavno se družio u pritvoru s investitorima. 

>> Detalji uhićenja 12 ljudi u Splitu: Jedan dobio milijunski mito, žena dobila parfem

>> Jučer je uhićen vlasnik luksuznog hotela na Žnjanu. Tko je Zvonko Kotarac?

Tu najprije mislimo na dojučerašnju voditeljicu Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, Ladu Pocrnić Mladinić, arhitekta Emila Šverka, poduzetnika Zorana Sikiricu te investitora Kotarca, koji se s njima spominje i u nizu drugih nekretninskih afera, što na Žnjanu, što po ostatku grada.

O tome se već naveliko pisalo, no nije dalo rezultata.

Pročitajte više