KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Bakić: Loši smo po umrlima, predviđam da će biti 3000 mrtvih do kraja godine

MATEMATIČAR, investitor i analitičar Nenad Bakić jedan je od javnih protivnika lockdowna. Gostujući jutros na N1 objasnio je svoja razmišljanja o koronavirusu i analize epidemije koje objavljuje prema kojoj smo prešli njezin vrhunac.

"Još početkom prvog lockdowna, tad nitko od nas nije sporio da treba ići u lockdown, došla je jedna klika znanstvenika koji su rekli da to tako mora biti. Svima su nam rekli da su čekić i ples naša nova religija. Mi smo se poklonili i rekli da je to tako", rekao je Nenad Bakić i dodao kako je tada govorio da nećemo doći na eksponencijalnu krivulju i da nam Arena neće ni trebati.

Bakić: Prvi lockdown je bio promašaj

"Vidimo sad da je taj lockdown bio potpuno promašen jer ga nitko ne ponavlja. Situacija je danas 10 puta gora nego u proljeće, a nitko skoro nije ni blizu tog lockdowna, osim možda Slovenije", kazao je Bakić.

"Nijedan zagovaratelj lockdowna među znanstvenicima nije napravio analizu prvog lockdowna. Tvrdim da bi pokazala loše rezultate. Postoji analitika koju je radila međunarodna institucija koja je vrlo jasno pokazala da je ključni parametar broj R padao ispod 1 već i prije nego je lockdown mogao početi djelovati", kaže Bakić i dalje pojašnjava:

"Imate mnoge zemlje koja nemaju lockdown i tako stroge mjere, Estoniju, Švicarsku i Švedsku o kojoj se sve manje priča, ali ona po smrtnosti pada na europskoj rang listi. Ako ste u koži političara, ne želite biti odgovorni za smrt. Vi ćete napraviti x stvari koje će vam pokazati da ste nešto ipak radili. Jer ako ne radiš ništa - sigurno će te optužiti za smrt. Političari moraju raditi nešto što izgleda dobro".

Očekuje 3000 mrtvih do kraja godine

Komentirao je drugi val rekavši da su svi iznenađeni razvojem te da nitko nije ovo očekivao. 

"Brojevi jesu veliki. Dobra vijest je da je danas broj slučajeva pao 12 posto u odnosu na tjedan dana ranije. Što se može učiniti? Moj izračun u koji vjerujem, slutim da smo prešli vrh epidemije."

"Smrti kasne za slučajevima, ali možemo pratiti hospitalizacije. U proteklom tjednu smo imali svega šest posto novih hospitalizacija u odnosu na tjedan dana ranije i to je vrlo čvrsta brojka jer bolesne ljude ne možete sakriti. Mislim da malo tko razuman će sporiti da je do sada u Hrvatskoj izloženo virusu bilo preko milijun ljudi. Mi imamo preko 130.000 slučajeva, tzv. tamni broj onih koji se ne nađu teško da je kumulativno ispod osam. Taj tamni broj se smanjuje s vremenom. Ima li itko više da ne zna ljude koji su bili zaraženi, bolesni, a sad zamislite koliko je ljudi zaraženo a da nije bilo bolesno", rekao je.

Jedna od projekcija koju je Bakić objavio prognozira na 3000 umrlih do kraja godine.

"Nažalost, mislim da će tako biti. To su moje projekcije još iz listopada. Kad ocjenjujemo svoju uspješnost ili neuspješnost, uvijek se trebamo gledati s drugima. Mi zapravo ne stojimo loše u europskim razmjerima, a da trenutno stojimo loše s umrlima, to je nažalost tako. Vjerujem da smo prije nove godine psihički mirni", istaknuo je.

Protiv kazni

Bakić je protiv kažnjavanja zbog nepoštovanja mjera. 

"Nemam loše mišljenje o ljudima. To je mizantropski. Sjećate kada smo u prvom valu u Splitu one "vještice" koje su se navodno skupljale u kafićima pod crnim zastorima - koliko smo ih našli - nula. I da smo ih našli dva posto, pa što? To nećete spriječiti kaznama. Iskrena i zdrava komunikacija je puno bolja od kazni", smatra Bakić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više