Bakir Izetbegović: Spremni smo za rat

Foto: Hina

"RADIT ću ono što će raditi svi patrioti ove zemlje. Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992.-1995., pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je u intervjuu za Deutsche Welle Bakir Izetbegović na pitanje o tome što će uraditi ako Republika Srpska raspiše referendum od odcjepljenju.

"Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, na našoj je strani. Dakle, imat ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

"Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani obrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu", dodao je Izetbegović.

Na pitanje je li spreman na najgori mogući scenarij, Izetbegović je rekao: "Dakle na rat? Jesam".

Dodao je da svatko "tko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet".

Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH, Izetbegović je rekao da su Hrvati lutali u svojoj politici: "Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija, nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio da Turska u BiH i na Balkanu igra sasvim pozitivnu ulogu. "Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže", kaže Izetbegović.

Pročitajte više