Baldasar o Spaladium areni: "Mogli smo to prije riješiti, sada je kasno"

Foto: Index

"MI SMO sada na novom početku. Rezultat arbitraže je nula nula. Pravorijek u jednom dijelu daje bankama za pravo, a s druge strane odbacuju zahtjev za naplatom. Potpuna je besmislica da je Grad Split izgubio. To je i zlonamjerno tumačenje jer je potpuno jasno napisano. Odbacuje se. Nema govora o direktnoj naplati. Sve ostalo je stvar pravnog postupka, daljnje pravne bitke. Nismo ni očekivali da će ovo biti jednostavno riješeno. Ovo je početak nove situacije, novi su odnosi. Mi nismo zadovoljni u jednom dijelu i ići ćemo s tužbenim zahtjevom da se odbaci pravorijek jer smo od početka smatrali da arbitraža nije nadležna, da to nije bilo ugovoreno", kazao je jutros splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je sazvao novinare u Banovinu kako bi komentirao odluku arbitraže HGK povodom tužbe austrijskih banaka od 53 milijuna eura za neplaćeni kredit za gradnju Spaladium arene.

Normalni i neslužbeni razgovori

Kako smo jučer već izvijestili, arbitraža HGK-a prihvatila je dvije točke tužbe banaka, raskid ugovora između TPN-a i Grada Splita te da obaveze TPN-a sada prelaze na Grad Split, no odbačena je treća točka u kojoj su banke tražile isplatu 53 milijuna eura s kamatama.

"Ne slažemo se s prenošenjem obveza na Grad Split. Tek sad predstoji daljnja pravna bitka s neizvjesnim ishodom. Ne znamo ni što će biti između nas i države, jer i tu se odnos promijenio. Cijeli niz aktera sada je u drugačijoj poziciji", kazao je Baldasar.

Otkrio je da nikada nije prestao pregovarati s bankama.

"To su bili normalni i neslužbeni razgovori. Nastavit ćemo razgovarati. Svi pravni postupci koji će uslijediti, bit će dugotrajni. Brzog rješenja nema", smatra splitski gradonačelnik. Zahvalio se odvjetniku Kruni Peronji iz odvjetničkog ureda Primorac. Napravili su sve da nas spase, istaknuo je Baldasar.

"Od početka nije išlo kako treba, država nam nije ništa pomogla"

"Cijela ova situacija gotovo od samog početka nije išla kako treba. Startni ugovor je bio loš, a dodatak još gori. Postupak loš, država katastrofalna. Nikada ništa nisu zaključili, niti pomogli savjetom ili preporukom. Sada opet imamo čudan odnos s državom, s ovom Vladom još nismo razgovarali, osim načelno. Pokušat ću ovo objasniti vijećnicima premda se radi o vrlo kompleksnoj situaciji. Zaista sam razočaran odnosom Vlade Zorana Milanovića prema ovom problemu. Mogli smo to prije riješiti, sada je kasno", zaključio je Baldasar. 

"Od početka smo imali dva prigovora. Na nadležnost arbitražnog sudišta, osnovna namjera banaka je bila naplatiti svoje potraživanje iz ugovora o kreditu od Grada Splita. Nažalost po njih, nisu uspjeli. Banke nisu bile stranka ugovornog odnosa o javno-privatnom partnerstvu između TPN-a i Grada Splita, samim time nisu bile legitimirane da traže raskid ugovora. Ne možemo se složiti sa odlukom arbitraže. Vrlo smo optimistični. Mislim da imamo realne šanse za poništenje pravorijeka arbitraže ako podnesemo tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu", smatra odvjetnik Peronja.

Pročitajte više