VIDEO Baldasar o otpadu u Splitu: Mostov ministar mi je spomenuo jednu tvrtku

Screenshot: Index

MINISTAR zaštite okoliša Slaven Dobrović potpuno je paralizirao rješenje splitskog odlagališta otpada Karepovac i regionalnog centra za otpad Lećevica. Sve je bilo spremno za sanaciju i gradnju pogona, no Ministarstvo i ministar Dobrović inzistiraju da se na Karepovcu postave novi pogoni, poput kompostane i sortirnice, a u Lećevici napravi još jedno sondiranje terena i provjeri utjecaj na okoliš, posebno izvorište rijeke Jadro.

"Planirali smo potpuno zatvaranje deponija i ozelenjivanje, pretvaranje u park, šumu. Ako prihvatimo što inzistira Ministarstvo, tko će se igrati kraj kompostane? Cijela zona i dalje ostaje za smeće, mi se s tim ne slažemo. Postoji li sumnja da od Karepovca žele napraviti novu Lećevicu? To ostaje u zraku, mislim da to nije intencija, nego da da ne razumiju da je Karepovac u Splitu okružen kućama i da mi imamo odgovornost prema stanovnicima i da to trebamo zatvoriti", kazao je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji nakon posljednjeg susreta s predstavnicima Ministarstva kani sazvati hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća na koju će pozvati i ljude Slavena Dobrovića pa neka oni objasne što ministar misli napraviti s Karepovcem i Lećevicom. 

"Ministar mi je rekao da postoji tvrtka Tehnix..."

Baldasar je otkrio kako ga je ministar Dobrović za nove pogone na Karepovcu uputio na pouzdanog partnera.

"Rekao mi je da u Hrvatskoj postoji tvrtka Tehnix koja ima veliko iskustvo u izradi mobilnih postrojenja te da nam mogu dati savjete i upute. Nije mi rekao: "To ćete kupiti." Ja s tim nemam problema. Nakon što naše službe sve ispitaju i provedemo postupak javne nabave, tko bude imao najbolju ponudu, dobit će posao. Shvatio sam ga više na neki konzultativni način", kazao je Baldasar.

Tko će to platiti?

Drži da su novi zahtjevi besmisleni.

"Mislim da nije moguće primijeniti mobilnu tehnologiju na Grad Split. Sam grad ima 50, 55 tisuća tona godišnje smeća, plus ostali. I dalje se koristi Karepovac za cijelu regiju. Mi govorimo o 100 tisuća tona smeća! Kompostana sigurno ne može biti mobilna. Pitanje je i tko će to platiti? Lećevica će se otvoriti, što ćemo s tim novim pogonima na Karepovcu? Nakon dugog niza godina, imali smo sve riješeno, Lećevica je u visokoj fazi pripremljenosti, no nije im dozvoljeno da nastave. Ja to ne razumijem. Gradu Splitu to smeta. Živimo zajedno, želimo da se ovo sanira, sada kada je Županija sve napravila, ispalo je da Karepovac mora ostati", kazao je Baldasar. 

Smatra da je Split kolateralna žrtva u obračunu MOST-a i HDZ-a.

"Ovo je politička zavrzlama, meni ovo izgleda kao ucjena. Razumijem da nemaju novca, ali mi moramo štiti Grad Split. To je politički sukob, a Split je kolateralna žrtva", zaključio je Baldasar.

Pročitajte više