Baldasar kreće u rat protiv Ubera: Grad Split najavio tužbu, žele zaštititi taksiste

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar razmišlja o tužbi protiv Ubera.

Baldasar je krenuo stopama svog zagrebačkog kolege Milana Bandića, koji je također svojevremeno htio spriječiti dolazak Ubera i tako zaštititi monopol postojećih taksista.

Nema sumnje da bi Uberu u Splitu moglo presuditi i to što uskoro stižu izbori i Baldasar mora rukama i nogama kopati da nađe birače. Deseci splitskih taksista mogli bi u tom kontekstu cijeniti nastojanja splitskog gradonačelnika da im potjera konkurenciju sa tržišta.

Ipak, u Banovini ne gledaju svi jednako na ovu problematiku.

"Nisam siguran da imamo pravnu podlogu za takvo što", kazao nam je dogradonačelnik Goran Kovačević, koji smatra da turistički sektor ima potrebu za takvom vrstom usluge.

Uber: Intenzivno surađujemo kako bi se regulirao prijevoz

"UberX u Hrvatskoj je licencirana usluga koju nudimo u suradnji sa kvalificiranim profesionalcima koji su prošli stroge provjere kriminalne prošlosti i imaju komercijalno osiguranje. Uberovi partneri - vozači su samozaposleni lokalni poduzetnici koji sami mogu birati svoje radno vrijeme. Funkcioniraju drugačije od taksista, radi se o malim tvrtkama ili obrtima koji posluju unutar zakona kroz djelatnost iznajmljivanja osobnih vozila s vozačem. Nažalost, ova djelatnost trenutno nije regulirana, no mi intenzivno surađujemo sa nacionalnim vlastima i ostalim dionicima kako bi se ova kategorija čim prije regulirala za dobrobit svih lokalnih kompanija unutar sektora", navode u Uberu.

U 24 sata od pokretanja Ubera na hrvatskoj obali usluženi turisti iz više od 40 zemalja

Pohvalili su se i dobrim rezultatima na početku rada.

"I lokalno stanovništvo i turisti vole Uber na obali. Cijene sigurnu, transparentnu, učinkovitu i bezgotovinsku uslugu. Tijekom prva 24 sata od pokretanja Uberova poslovanja na hrvatskoj obali, turisti iz više od 40 različitih zemalja odabrali su Uber kao sigurnu i pouzdanu opciju kretanja gradovima. Stoga smo sretni zbog našeg doprinosa hrvatskom turizmu, jednom od najvažnijih gospodarskih sektora u zemlji. Uber je alternativno rješenje za milijune turista koji svake godine stižu u Hrvatsku te nadopunjuje izbor opcija kretanja gradom, kojima  korisnici i vozači-partneri ranije nisu imali pristup", kažu u Uberu.

Uber: Taksisti nam nisu konkurencija

Na taksiste, ističu, ne gledaju kao konkurenciju.

"Oni su dobrodošli na našu platformu i sve više ih započinje proces postanka Uberovih partnera-vozača. Predani smo pružanju novih ekonomskih prilika lokalnim poduzetnicima. Te su prilike sigurne i fleksibilne, a potražnja za takvim uslugama nastavlja rasti diljem zemlje", ističu.  

Pročitajte više