Reakcije na splitski GUP: "Ćerce ostani u Zagrebu, ovo je grad koji će dobit jednu pumpnu stanicu više"

Foto: FAH, Index

BALDASAROV GUP sasječen je u korijenu. Na nedostatak vizije, strategije razvoja, robovanje točkastima izmjenama i pojedinačnim interesima, krajnje neprihvatljiva rješenja upozorili su već u stranci Pametno, Društvu Marjan i Društvu arhitekata Split. U tijeku je javna rasprava, vrlo je živo i ne nedostaje kritike.

Kontaminacija političkim borbama

Preksinoć je raspravu gledao i izgledni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita Andro Krstulović Opara. Ne krije svoje razočarenje.

"Pale su i neke teške riječi, ali ne vidim u GUP-u neke dramatične stvari. I ako bude prihvaćen, neće se dogoditi što se već nije dogodilo. Žalosno je da se svelo na točkaste izmjene. Nema nikakve strategije razvoja. Samo se zadovoljavaju pojedinačne potrebe. To sad postaje zanimljivo jer je predizborno vrijeme. I to je poseban problem jer će se sada rasprava kontaminirati političkim borbama. Ja sam poklonik onoga što je s GUP-om napravio Zvone Puljić prije 10 godina. GUP je donio u prvih šest mjeseci mandata i onda po njemu radio", kaže Krstulović Opara. 

Novi GUP za jednu pumpnu stanicu više

Na problematiku gleda sa strane jer nije uključen u HDZ-ova tijela koja će raspravljati o GUP-u te donijeti odluku hoće li ga podržati.

"Ovaj GUP održava neambicioznost gradske vlasti. Ja sam svakog suradnika pitao gdje se vidi za pet godina. Volio bih da mi je novi GUP pružio nekakve odgovore, primjerice, hoće li se graditi most na Stinicama. Mi smo jedini grad koji ima Pomorski muzej na brdu, a imamo 37 kilometara obale. Jučer se rasprava svela na to hoćemo li staviti jednu pumpnu stanicu na Visoku. Nisam čuo ni vidio ništa što bi me privuklo Splitu kao gradu u kojem vidim svoju budućnost. I zato ću svojoj maloj reći: 'Ćerce ostani u Zagrebu, ovo je grad koji će imati jednu pumpnu stanicu više", sažeo je svoja razmišljanja razočarani građanin koji uskoro možda postane i Baldasarov nasljednik u Banovini.

Vijećnik Zoričić: Upoznao sam građevinsku mafiju

Gradski vijećnik Ante Zoričić se javio za raspravu. On ima primjedbe na GUP jer nije izašao u susret grupi vlasnika kuća na Firulama koji traže da ih se izostavi iz zelene zone kako bi mogli obnoviti kuće. Jedan od njih je i sam Zoričić. S Krstulović Oparom ne dijeli oduševljenje Puljićevim GUP-om.

"U deset godina sam upoznao urbanističku mafiju koja vlada Splitom. Upoznao sam ih 2006. kada su donijeli GUP kojim su naše kuće stavili u zelenu zonu kako bi kompenzirali prenamjenu prostora za Bausa i Ivaniševića, koji su na nekadašnjoj zelenoj površini podigli zgrade. Ispravkom Puljićevog GUP-a iz 2008. godine napravljena je još gora izmjena. Primjedbe smo poslali Kerum ih je uvažio, ali nije išao u izradu novog GUP-a. U prijedlogu posljednjeg GUP-a napravili su urbano pravilo koje negira sva naša prava. Smatram da je GUP potreban, ali je činjenica da su učinjene nepravde. Iznesen je čitav niz argumentiranih primjedbi", kaže Zoričić. 

Predsjednik Društva splitskih arhitekata: Ne želim da me netko za 20 godina pita gdje sam bio 2016.

U skupini razočaranih Baldasarovim GUP-om nalazi se i predsjednik DAS-a Dragan Žuvela.

"GUP se ne bavi razvojem, nema ni natruha neke vizije što će Split biti za pet ili deset godina. Dva posto građana traži izmjene, a što je sa onih preostalih 98 posto? GUP nije dobar jer nema nijedne razvojne točke. Ne mogu vjerovati da u eri kada ljudi planiraju put na Mars, Split donosi ovakav GUP. Imam 32 godine i ne želim za 20 godina odgovarati na pitanje gdje sam bio 2016. godine. Ovo je udar na prostor", zaključio je Žuvela.

Predsjednik Udruge Merjan: Diskriminirani smo jer nismo bogati, slavni i utjecajni

Goran Jugović, koji je u X. izbornoj jedinici vodio listu Stipe Petrine, a namjerava se kandidirati i za splitskog gradonačelnika, predsjednik je Udruge Merjan koja okuplja vlasnike bespravno sagrađenih objekata. Već godinama ih nastoje legalizirati, no bez uspjeha. Neće biti sreće ni sa novim GUP-om. Jugović je šokiran onim što je čuo od izrađivača GUP-a.

"Nama su kazali da ne postoji model kojim bi nas legalizirali, a ja sam ih pitao, kako su Ivanišević i Benac te Stupalo legalizirali svoje objekte, a nalaze se unutar iste zone. Nisam mogao vjerovati što su mi odgovorili. Ivanišević je osvojio Wimbledon, za Vilu Stupalo je dana velika donacija, a za Benca su zvali iz Ureda predsjednika. Nije mi jasno. To je protuustavno. Izglasali su na temelju podobnosti i donacija?! Sada smo se mi na Marjanu podijelili u tri kategorije. Ja idem na Wimbledon, kada ga osvojim legalizirat ću kuću. Ratna generacija, oni će se između sebe izranjavati, a treći skupljaju novac za donaciju. Problem je samo što mi nemamo vile, nego kuće za život, nemamo bogatih, slavnih i utjecajnih i zato smo diskriminirani, građani drugog reda", kaže Jugović.

Pročitajte više