Balet nadahnut Einsteinovom teorijom relativiteta

BALET nadahnut teorijom relativiteta Alberta Einsteina i njegovom jednadžbom E=mc2 u svibnju će biti premijerno izvedena u Londonu i označit će početak svečanosti psvećenih Einsteinu, izvješćuje u ponedjeljak The Daily Telegraph.

Balet "Stalna brzina" biti će vrhunac proljetne turneje plesne trupe Rambert Dance Company a izvest će se u londonskom kazalištu Sadlers Wells. Radi se o prvom koreografskom uratku umjetničkog direktora Marka Baldwina kojeg je naručio Institut za fiziku.

S Baldwinom na koreografiji radi i profesor fizike koji ga savjetuje o tehničkim aspektima umjetničkog rada.

Peter Main, direktor obrazovanja na Instituru za fiziku, tvrdi da je ples "savršen medij" za predstavljanje Einsteinovih ideja jer koristi prostor, Balet nadahnut teorijom relativiteta Alberta Einsteina i njegovom jednadžbom E=mc2 u svibnju će biti premijerno izvedena u Londonu i označit će početak svečanosti psvećenih Einsteinu, izvješćuje u ponedjeljak The Daily Telegraph.vrijeme i pokret.

Balet će se izvesti na glazbu Franza Lehara iz 1905. godine jer je, kako tvrdi Baldwin, "vrckava, živahna, prštava i praskava".

"Baš poput Einsteinovih teorija", objasnio je.

Ove godine se obilježava 100 godina od kada je Einstein objavio tri znanstvena djela koja su zauvijek izmijenila znanstvene postavke o svemiru.



Pročitajte više