baletna premijera ´mačak u čizmama´ 15. ožujka

Premijera baleta ´Mačak u čizmama´ za koju je libreto prema bajci Charlesa Perraulta napisao Bruno Bjelinski (1909.1992.), na programu je zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) 15. ožujka, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Tom predstavom, koja je novost na programu zagrebačkoga HNK-a, kani se potražiti publika i među mlađim gledateljima, rekao je intendant Mladen Tarbuk. Smatra kako je to potrebno budući da su u školskom sustavu, koji je po njegovu mišljenju loše osmišljen, potpuno zanemarene lijepe umjetnosti.

Intendant je baletu ´Mačak u čizmama´ predvidio blistavu budućnost, budući da je za nj pokazan veliki interes ne samo u školama.

Scenografkinja Dinka Jeričević napomenula je kako je taj balet napravljen tako da može biti postavljen i na manjim pozornicama u Hrvatskoj.

Dirigent Alan Bjelinski izjavio je kako u slučaju postavljanja baleta na drugim pozornicama ne će biti problema s muzikom, jer se ona može snimiti i pustiti u slučaju nastupa izvan zagrebačkoga HNK-a.

Koreografkinja i redateljica predstave Ljiljana Gvozdenović rekla je kako će u predstavi nastupiti uglavnom mladi ljudi koji nemaju previše iskustva u baletnoj tehnici te kako će to za njih biti veliko iskustvo.

U glavnim ulogama nastupit će Ivanka Boljkovac, Olja Jovanović - Zurovac, Dunja Kosanović, Antun Bogov, Ovidiu Muscalu, Andrej Izmestjev i Andrej Barbanov.

Pročitajte više