Baltičke države i Bugarska protjerale po 10 ruskih diplomata

Foto: EPA

LITVA, Latvija i Estonija protjerale su desetero ruskih diplomata, objavila su ministarstva vanjskih poslova triju baltičkih zemalja gotovo istovremeno kada je i Bugarska objavila da ih je protjerala desetero. Litva je protjerala četvero diplomata, a Latvija i Estonija po troje.

Diplomati su protjerani u koordiniranoj odluci "u vezi s aktivnostima koje su protivne njihovu diplomatskom statusu i imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu", objavio je na Twitteru latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs. Estonsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je diplomate protjeralo jer su "izravno i aktivno potkopavali sigurnost Estonije i širili propagandu koja opravdava rusku vojnu akciju".

Litva je objavila da je ruske diplomate protjerala "iz solidarnosti s Ukrajinom". Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit Reutersa za komentarom.

Drugi val protjerivanja ruskih diplomata iz Bugarske

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je ranije u petak da je desetero ruskih diplomata proglasilo nepoželjnima i da imaju 72 sata da napuste zemlju jer su se bavili aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom. 

To je drugi val protjerivanja ruskih diplomata iz Bugarske. Sofija je 2. ožujka protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog optužbi da su se bavili špijunažom. Bugarska je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, a od listopada 2019. protjerala je još osmero ruskih diplomata, sumnjičeći ih za špijunažu.

Rusko veleposlanstvo u Sofiji ocijenilo je u petak da je odluka bugarske vlade "još jedan agresivni korak" na koji će Moskva primjereno odgovoriti. Veleposlanstvo je u priopćenju objavljenom na Telegramu istaknulo da protjerivanja diplomata smatra znakom da Bugarska želi svesti odnose s Rusijom na minimum.

"Ovaj neprijateljski potez uskoro će dobiti odgovarajuću ocjenu i reakciju u skladu s novim duhom u bilateralnim odnosima", navodi se u priopćenju. Slovačka je u ponedjeljak protjerala troje djelatnika ruskog veleposlanstva na osnovi informacija svoje tajne službe.

Pročitajte više