Banac protiv rasprave o haškim optužnicama u Saboru

PREDSJEDNIK LS-a Ivo Banac osudio je danas zahtjeve pojedinih parlamentarnih stranaka da se u Saboru raspravlja o sadržaju haških optužnica, ocjenjujući da je riječ o "politikantskim potezima onih koji, kroz takvu raspravu, žele skupljati političke poene".

Banac je, na konferenciji za novinare, ocijenio da je neprimjereno i što je ministrica pravosuđa Vesna Šakre-Ožbolt komentirala optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, naglašavajući da o optužnicama ne smije raspravljati ni jedna državna institucija, jer bi to, smatra, bilo protivno Ustavnom zakonu o suradnji s Haagom.

"Ironija je da se optuženi generali ponašaju politički zrelije od nekih parlamentarnih stranaka", kazao je Banac, koji smatra da se rasprava o naravi vojnih operacija može voditi "na drugim mjestima i ne u kontekstu haških optužnica".

Ustvrdio je da su pri ideji o saborskoj raspravi o optužnicama jučer ostale dvije parlamentarne stranke - HSP i HSS, kojem je poručio da "budući da, kao stranka, znaju nešto o botanici, morali bi znati i da se kesteni ne skupljaju na kraju zime".

Dodao je da "LS ne želi ni na koji način ometati Vladu u poduzimanju daljnjih koraka prema haškom sudu".

Potpredsjednica stranke i predsjednica zagrebačke organizacije HSS-a Andrea Feldman najavila je da će od gradskog Povjerenstva za imenovanje ulica i trgova zatražiti da nekoliko ulica imenuje po slavnim ženama, kako bi se što prije ispravila "rodovna nejednakost" u gradu.

Predlaže da se ulicama daju imena nekoliko aktivistica neofeminističkog pokreta iz 80-ih godina i poznatih znanstvenica, a jednu bi ulicu, po njezinu prijedlogu, trebalo imenovati po ubijenoj švedskoj ministrici Anni Lindh, za koju drži da "kao žrtva terorizma, obilježava sudbinu brojnih žena diljem svijeta".

Čelnici LS-a najavili su i da će podržati inicijativu udruge Prijatelji životinja i pokrenuti izmjene Zakona o dobrobiti životinja.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više