Milan Bandić

Bandić kazneno goni novinara Indexa zbog članka o poreznom dugu

Foto: FaH/Index

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić tužio je novinara Indexa Ilka Ćimića za kazneno djelo klevete tvrdeći kako mu je zbog članka "IMAMO DOKUMENT Bandić je dužan gotovo 18 milijuna kuna poreza" narušena čast i ugled. Bandić u postupku koji se vodi na Općinskom kaznenom sudu traži da se novinar proglasi krivim za to kazneno djelo, kao i da ga se kazni sa 100 dnevnih dohodaka.  

>> IMAMO DOKUMENT Bandić je dužan gotovo 18 milijuna kuna poreza

Podsjetimo, Index je u lipnju prošle godine objavio dokument Porezne uprave iz kojeg je razvidno da je Milan Bandić dužan višemilijunski iznos poreza. Porezna uprava utvrdila je u tom dokumentu kako kod Milana Bandića, aktualnoga gradonačelnika Grada Zagreba, postoji porezni dug od 17,534.759 kuna. Tako stoji u rješenju Ministarstva financija, a riječ je o drugostupanjskom upravnom postupku.

Nastavljao primati novac na račun otvoren u svrhu predizborne kampanje

Bandić je, kako je utvrdilo Ministarstvo financija, nakon završetka predizborne kampanje za predsjednika 2009. godine i dalje nastavljao primati novac na žiro-račun koji je otvoren u svrhu predsjedničkih izbora. Tako je u 2010. godini Bandić primio 5,4 milijuna kuna, u 2011. godini 14,1 milijun kuna i u 2012. godini 5,2 milijuna kuna. 

Unatoč objavljenim dokumentima Ministarstva financija, Porezne uprave, Upravnog suda i optužnice USKOK-a koja je podnesena Županijskom sudu u Zagrebu, Bandić tvrdi kako to nije istina te da je cilj članka bio isključivo narušiti njegovu čast i ugled. 

Na danas održanom ročištu na kojem su bili nazočni i Bandić i Ćimić, zagrebački gradonačelnik zatražio je javnu ispriku, a zauzvrat bi odustao od tužbe, na što novinar Indexa Ilko Ćimić nije pristao.

Naime, s obzirom na to da je postojao javni interes, a to je svakako informacija kako gradonačelnik ima višemilijunski porezni dug, ne može se govoriti o kaznenom djelu protiv časti i ugleda. Isto tako, članak je objavljen temeljem vjerodostojne dokumentacije službenih tijela za što je, prije objave članka, zatražena reakcija kako Bandića, tako i njegovih odvjetnika te Porezne uprave i Ministarstva financija.

Pročitajte više