Bandić o istrazi USKOK-a: Neka institucije rade svoj posao

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić danas je prekinuo medijsku šutnju koja je trajala čak nekoliko dana. Novinari su, naime, iskoristili priliku prvog čovjeka Zagreba tijekom njegova obilaska gradilišta Arene ispitati o aferama starima nekoliko tjedana, ali i onim novorođenima, kao što je priča o navodnom štetno sklopljenom ugovoru kojega je za Grad Zagreb sklopio Bandić.

Jedan je dnevni list jučer, naime, objavio kako USKOK već dvadesetak dana istražuje je li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ime grada sklopio štetne višemilijunske nagodbe s tvrtkama koje su osnovane neposredno prije sklapanja tih poslova i čiji su direktori, što je USKOK-u navodno posebno sumnjivo, neiskusni studenti od dvadeset i nešto godina. Radi se o mijenjanju parcele u Maksimirskoj ulici za parcele u Sesvetskom Kraljevcu, što je učinjeno u srpnju ove godine.

Bandić istragu USKOK-a nije ni demantirao ni potvrdio. "Neka institucije pravne države rade svoj posao", prokomentirao je kratko Bandić. Nije uspio odšutjeti ni na novinarske upite o urušavanjima koja se posljednjih dana događaju u Zagrebu. Bandić kaže kako su "ono što pišu mediji o pomicanju tla i podzemnih voda priče za malu djecu", te upire prstom u "neodgovorne pojedince zbog kojih ni krivi ni dužni strepe građani". "Tamo gdje se poštuju propisi i gdje se svi pridržavaju mjera predostrožnosti, nema problema urušavanja", objasnio je zagrebački gradonačelnik.

Jedan od pojedinaca trebao bi, pretpostavlja se, biti i splitski poduzetnik Željko Kerum, protiv kojega je zbog urušavanja u Erdoedyjevoj ulici u centru Zagreba danas podnesena i kaznena prijava, budući da se splitski poduzetnik oglušio na nalog inspekcije i nije počeo provoditi hitne mjere sanacije gradilišta.

Osim gore navedenih afera, Zagreb od jučer potresa i afera s onečišćenom vodom. Nakon Vrbana, isti problem pojavio se i u Španskom naselju. Pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar odbacio je danas svaku odgovornost Grada za slučaj zagađene vode u Španskom. "Grad je odgovoran do priključka u samu zgradu. Voda je za piće definitivno ispravna do tog priključka", kazao je Šostar.

Foto: H.P.

Pročitajte više