Bandić otkrio kako napasti Ivu Josipovića

KAKO MILAN Bandić može ugroziti Ivu Josipovića? Tako da mu razbije auru poštenjaka. Na tu foru uspio je proljetos pobijediti još jednog profesora s Pravnog fakulteta i antikorupcijskog borca, Josipa Kregara, a sada to isto pokušava učiniti propovjedniku Nove pravednosti Ivi Josipoviću. Slučaj Zlatica i Josipovićevo izvlačenje novca iz propale banke, neodoljivo smrdi na famoznu Posmrtnu pripomoć i Kregarov stambeni kredit.

Zvučnija jedna afera od njih stotinu

Na prvi pogled, to je čisti apsurd. Čovjek koji ima 200 kaznenih prijava optužuje za korupciju ljude koji imaju jedan sumnjivi slučaj. Nažalost, upravo taj slučaj može u očima birača biti važan: kako borac protiv korupcije može biti korumpiran? A što na sve to kaže Josipović? "Ne znam je li Bandić korumpiran". Ne zna? A kad misli saznati? I kako se onda misli kao predsjednik Republike boriti protiv korupcije?

Ovo su točke u koje je Bandić odlučio gađati u iduća dva tjedna. "Kandidat na daljinski upravljač Zorana Milanovića". "Kandidat iz SDP-ova stranačkog laboratorija". "Kandidat kojemu je Mesić mentor". "Haški povjerenik". "Knjiški crv". "A sada i kandidat koji je "uspio izvući 150 tisuća maraka iz propale banke, dok su ostali građani ostali bez 60 milijuna". Objašnjenja tu ne pomažu previše.

Bitno je zamutiti vodu

To je čisto obilježavanje. To je razbijanje. Vjerojatno čak i podmetanje. Bila afera Zlatica istinita ili ne, to se sigurno neće razjasniti u idućih deset dana. Bandiću je bitno baciti bubu. Zamutiti vodu. Otvoriti novi front. Uvaljati borca za pravednost u nepravedno iskorištavanje pozicije u nadzornom odboru. A to bi, znajući Bandićev model političke borbe, mogao biti tek početak.

Zlatica promijenila atmosferu sučeljavanja

Dvostruko sučeljavanje u srijedu navečer, najprije na HTV-u pa na Novoj TV, ponudilo je duplu sliku: na sterilnom HTV-u Josipovićeva akademska mirnoća imponirala je pred škiljavim i neartikuliranim Bandićem; čim je na Novoj TV Bandić servirao "Zlaticu" atmosfera se promijenila. Josipović se ušutio, a Bandić razgoropadio. Tko je mislio da će se s Bandićem moći voditi civilizirani dvoboj, u rukavicama i sa uštogljenim sekundantima, očito se gadno prevario. Nije momčić iz Pogane Vlake do svega ovoga došao "na finjaka", baš kao što ne misli sve ovo prokockati igrajući pošteno.

Napad je najbolja obrana

Trebat će vidjeti je li ovo sučeljavanje, odnosno prljavštine koje je Bandić počeo izvlačiti o svom suparniku, ostavilo traga na raspoloženju birača. Obračunom s Mesićem Bandić mobilizira desnicu i dijasporu. Forsiranjem priče o desetgodišnjoj vladavini Zagrebom kompenzira gubitak glasova u vlastitom dvorištu. Atakom na Josipovićevo poštenje i pravednost nastoji pokolebati birače koji se kunu u njegovu moralnu čistoću (kao i pristojnost i kulturu). Ratom s Milanovićem želi mobilizirati onaj dio SDP-a koji mrzi aktualnog stranačkog šefa, a takvih je nemali broj. A naposljetku, svi kažu da je napad najbolja obrana.

I Milan je mislio da je gotovo, pa izgubio na penale

A upravo je to taktika koju Josipović ne želi primijeniti. Baš kao što je to odbijao i Josip Kregar na lokalnim izborima. U prvom redu, on misli kako je dovoljno čuvati uvjerljivu prednost. Ne kompromitirati se, ne izlagati, ne valjati u blatu, ne riskirati. Vodi 3-0 na poluvremenu i vjeruje kako je dovoljno pričekati proglašenje pobjednika. Ali to je mislio i Milan u finalu Lige prvaka protiv Liverpoola. Pa izgubio na penale.

Zašto kaktus ne bode?

Josipovićevi birači - a još više antibandićevi - vjerojatno će se iznervirati činjenicom da na drugoj strani stoji čovjek koji je simbol korupcije, primitivizma, bezobrazluka, bahatosti i ignorancije, a da ga onaj tko se hvali da će biti "kaktus" ne želi ni okrznuti. Pa čak ni na tako banalnoj stvari kao što je bankrot Zagreba. Rečenica "Ne znam je li Bandić korumpiran" mogla bi stajati na nadgrobnom spomeniku Josipovićeve političke karijere.

U kampanji nema nijansi, finesa, objašnjavanja, tumačenja, sitničarenja. To je prekomjerno bombardiranje nakon kojeg se broje mrtvi. A onda ćemo lako za topničke dnevnike.

Mora se priznati da je Bandiću teško napasti Josipovića. Ne može ga omalovažiti, rugati mu se, optužiti ga da je blijed kandidat, jer je on od nedostatka karizme već stvorio stil. Kritike vezane uz veze s Partijom padaju u vodu jer je i taj isti Bandić dojučer bio član Partije i bio bi još i danas da ga nisu izbacili. Teško će dobiti i puno glasova na Mesiću jer je uskoro bivši predsjednik još uvijek najpopularniji hrvatski političar. Može probati tek razbiti Josipovićevo "svetačko poštenje".

Josipović već postrojio gardu na Pantovčaku

S druge strane, Josipović je već odavno duhom na Pantovčaku. Još dok se baratalo samo anketama, a nakon prvog kruga on je već opasao lentu i postrojio gardu. Na ruku mu ide i društvena mobilizacija protiv Milana Bandića, koji pak mora osvojiti duplo više glasova, pa još malo više.

Veliko je pitanje hoće li to uspjeti u idućih desetak dana, ali ova sučeljavanja otkrila su njegovu taktiku. On je opasan protivnik jer ima pristup novcu, informacijama, prljavštinama i ne libi se sve to upotrijebiti. Josipović je taj koji ima nešto za izgubiti. Za Bandića kažu da ionako nema šanse.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više