Bandić sagradio suludo skup WC: Ispraznite crijeva u objektu vrijednom 1.5 milijuna kuna!

PREŠIŠAO je čak i Dubravku Šuicu s njezinim ekskluzivnim toaletom za gospare Gradskog poglavarstva u Dubrovniku vrijednim pola milijuna kuna. Milan Bandić i njegovo Poglavarstvo platili su dvije "kraljevske kenjare" (i čak ih nisu napravili sebi nego su ih velikodušno "poklonili" građanima Zagreba) po cijeni kvadrata kakvu nemaju ni Kulmerovi dvori - astronomskih 11,6 tisuća eura, doznaje Novi list.

Ako ne znate o koji su to WC-i, s obzirom da niste zamijetili toalete optočene zlatom da bi opravdali cijenu po kojoj su napravljeni i po kojoj se mogu kupiti dva dvosobna stana, radi se o onim montažnim na okretištima autobusa i tramvaja Dubrava i Dubec. Svaki od dva montažna WC-a velik je devet kvadrata i njihovu je izgradnju Tvornici željezničkih vagona Gredelj Grad Zagreb prošle godine platio 1,55 milijuna kuna iliti 210 tisuća eura.

Direktna, što? Pogodba.

Da slučaj bude čudniji, piše list, u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz 2007. godine stajalo je da će gradnja dvaju montažnih WC-a stajati stotinu tisuća kuna. Ista cijena od sto tisuća kuna za WC-e prikazana je i u izmjenama i dopunama tog programa. A onda je, na staru godinu, 31. prosinca 2007., potpisana direktna nagodba za ugradnju dvaju sanitarnih objekata s TŽV-a Gredelj, za cijenu od 1,25 milijuna, bez poreza na dodanu vrijednost. Zašto, pobogu?

"Ti programi iz 2007. godine; te smo planirane cijene mi stavljali tek tako, da se projekt nađe u planu, a kad bi posao dogovorili onda bi isplatili onoliko koliko je. Ovogodišnji plan je čist' drugačiji. Ove godine smo fino planirali", rekao je Božidar Merlin, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo. Pokazao je novinarima i nacrte spomenutih WC-a, ali ne i troškovnike. Merlin je objasnio da su to moderni WC-i, koji se sami čiste i imaju niz drugih dodataka, a prilagođeni su, napominje, i za invalidne osobe.

Suvremeni, samočisteći WC koji ne radi, nama sapuna, ni WC papira

To nisu bilo kakvi WC-i, a osim toga tu se radilo i uređenje okoliša i svega", kaže Merlin, iako se u direktnoj nagodbi s Gredeljom ne spominje obveza gradnje infrastrukture niti uređenje okoliša. Tamo jasno stoji - ugradnja dvaju sanitarnih objekata na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec, navodi list. Zanimljivo je i da Gredelj u svojoj uobičajenoj poslovnoj ponudi uopće nema sanitarne objekte. Merlin kaže i da se radi o suvremenom, samočistećem WC-u.

Obilaskom tih ekskluzivnih WC-a novinarska ekipa je zatekla ženski WC koji nije radio, dok je muški bio u funkciji. Montažni objekt obložen je kulirom, unutra su montirane wc-školjke od inoxa. Toalet papira i sapuna - nema, a građani se žale i da je montažni WC na okretištu Dubrava često u kvaru.

I Bandić kaže da je cijena besmislica

Nakon toga novinari su kontaktirali nekoliko poduzeća koja se bave ugradnjom pokretnih sanitarnih čvorova, a djelatnici su im tvrdili da je cijena od 1,5 milijuna za dva montažna sanitarna čvora - besmislica. A onda se danas na sjednici Poglavarstva, suprotno pravdanju cijene od 1,55 milijuna kuna Gradskog ureda graditeljstva, Bandić složio s onima koji kažu da je cijena besmislica.

Izjavio je kako "nisu toliko glupi da bi plaćali kvadrat zahoda toliko", da "to nema nikakve veze s vezom" iako nije objasnio koliko, po njegovom, koštaju ta dva WC-a, ali je obećao da će kolega Mirko Herak iz "zagrebačkog Uskoka" ispitati slučaj. Dakako, kazao je i da "mediji pišu sve i svašta".

A.B.
foto: Novi list, Index

Pročitajte više