Bandićev pročelnik: Ne treba micati plakate iz ZET-a, nisu seksistički

Foto: Igor Soban/PIXSELL, Twitter

NE STIŠAVA se bura oko plakata postavljenih u ZET-ove tramvaje i autobuse na kojima je prilično očit seksizam. 

Na plakatima koji bi, naime, trebali educirati o štetnosti alkohola, navodi se da kod žena alkohol "dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama", ali i do trudnoće. 

Prema plakatu, žene kad su pijane spavaju s bilo kim

Za muškarce na plakatu kao opasnost od alkohola nije navedeno neoprezno upuštanje u spolne odnose, nego je kao problem navedeno "smanjenje spolne moći i erekcije, što rezultira gubitkom samopouzdanja".

Plakate na kojima se zapravo poručuje da pijane žene spavaju s bilo kim izradio je, da stvar bude nevjerojatnija, Gradski ured za zdravstvo. Osmislili su ga u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj. U tramvaje i autobuse ih je postavila tvrtka B1 plakati, no oni odgovornost prebacuju na Gradski ured za zdravstvo i njegova pročelnika Vjekoslava Jeleča. 

Iako smo mu poslali niz pitanja, od toga na kojem se znanstvenom istraživanju ili medicinskim spoznajama temelje sporne tvrdnje na plakatima, preko odgovornosti Ureda za zdravstvo i njegove osobne odgovornosti, pa sve do toga je li i koliko tvrtki B1 plakati plaćena izrada "edukativne" kampanje.

Pročelnik Ureda za zdravstvo: "Ne treba micati plakate, ne mislim da su seksistički, a pitao sam i suprugu"

Nije nam odgovorio, ali se pojavio na televiziji i tamo progovorio o plakatima. On tvrdi da je Grad Zagreb samo sufinancirao projekt tako da nisu odgovorni za sadržaj.

"Ja osobno ne smatram da je u pitanju seksizam. Smatram da je riječ o jednoj nespretnoj konstrukciji mladih ljudi, žargonu kojim oni žele svojim vršnjacima prenijeti određena znanja  o štetnim utjecajima alkohola na čovjeka. Oni su na tom plakatu stvarno prikazali četiri sustava na koje alkohol loše djeluje. Jednu nespretnu rečenicu zlobnici su protumačili kao seksizam. Pitao sam velik broj svojih prijatelja, čak i svoju suprugu i ostala je zatečena oko čega se zapravo podigla pompa", rekao je Jeleč za RTL.

Cijeli projekt stoji 25 tisuća kuna, no iz Gradskog ureda za zdravstvo tvrde da je plakat-kampanja besplatna. Jeleč smatra da se plakati ne trebaju micati "jer su korisni" i govore o opasnosti konzumacije alkohola.

Rekao je da ga više brine što je Hrvatska u samom europskom vrhu po konzumaciji alkohola u populaciji od 13 do 16 godina.  

S njim se nimalo ne slaže Sindikat ZET-a koji se na društvenim mrežama oglasio o plakatima, a očekuje očitovanje službi i žurno uklanjanje neprimjerenih plakata iz vozila.

Sindikat ZET-a: Plakate treba hitno ukloniti iz tramvaja i autobusa

“S obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se nalaze u našim vozilima, a vezan uz kampanju za zdravim životom, kao i štetnostima koje uzrokuju pojedine ovisnosti, pa tako i ovisnost o alkoholu, moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama. Bez obzira što mi kao sindikat nemamo nikakvog utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u našim vozilima želimo se ispričati javnosti zbog moguće pogrešne percepcije javnosti prema našim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u naša vozila”, ističe Sindikat.

Oni podsjećaju da u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika te da gotovo sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas, oba spola, pa tako ZET-ovim vozilima upravljaju na siguran način žene i muškarci.

“Također kao i javnost očekujemo očitovanje nadležnih službi odnosno Gradskog ureda za zdravstvo i Centra za edukaciju CEDAR, na nespretno i neprimjereno sročenom plakatu, koji prije svega vrijeđa žene s promašenom porukom”, smatra Sindikat.

“Alkohol je štetan za oba spola u neprimjerenim količinama i nema tu velike i bitne razlike između spolova, a upravo naši vozači tramvaja/autobusa, mogu poslužiti kao primjer svima nama, jer na svome radnome mjestu ne smiju imati niti najmanju količinu alkohola, zbog odgovornog posla koji obavljaju i odgovornosti prema putnicima i korisnicima naših usluga. Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još jednom se ispričavamo bez obzira što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst s objavom na navedenom plakatu”, istaknuo je Sindikat ZET-a.

Pročitajte više