GOTOVO JE Postignut dogovor, Rusi postavljaju upravu u Agrokor

Foto:

AGROKOROVI vjerovnici poslali su priopćenje u kojem navode da će danas biti potpisan tzv. standstill aranžman, čime će se zamrznuti postojeći krediti, osigurati novi ali i postaviti nova uprava u koncern.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (“Standstill”). Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju.

Standstill i nova uprava

Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna.  Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model.

Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio  transparentan i održiv proces restrukturiranja."

 
Priopćenje je pioslala Erste banke, ali u ime svih članica vjerovničkog odbora u kojem se nalaze i Sberbanka, VTB Banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačka banka.

Na vladi usvojen Lex Todorić

Zanimljivo je da je priopćenje o dogvooru s bankama stiglo točno u vrijeme dok se na vladi glasalo o prijedlogu donošenja posebnog zakona tzv. Lex Todorića.

Zbog blokade više tvrtki iz koncerna i stalnog odugovlačenja u pregovorima, činilo se da će aranžman s bankama, među kojima su ruski kreditori najzanačajniji, propasti. U tom bi slučaju jedino riješenje za Agrokor bilo aktiviranje Lex Todorića i postavljanje vladinog povjerenika na čelo kompanije.

No danas su se banke prvi put jasno obratile javnosti. Doduše, nedostaje još samo jedan “detalj”, potpis, pa da možemo zaključiti da se u slučaju Agrokor Todorića više ništa neće pitati.

Šef Sberbank Hrvastka: Todorić nije pitanje za mene

“Imamo jasan plan i korake što treba naparavti, a to su novi međunarodni menadžement te ubrizgavanje dodatnog novca", kazao je nakon sastanka predsjednik Uprave Sberbank Hrvatska, Mario Henjak, javlja N1.

Promjene u menadžmentu prvenstveno će se odnositi na upravljanje sektorom "retaila" i financijama. Na pitanje što će biti sa sadašnjim vlasnikom Ivicom Todorić, odgovorio je: "To nije pitanje za mene."

"Vrijednost potpisanog ugovora je ukupan kreditni iznos šest banaka, koje su potpisnice ovog ugovora, a to je veći dio ukupnog duga", kazao je Henjak napominju da od danas nastupa standstill.

Na pitanje jesu li upitne plaće zaposlenika iz Agrokor Grupe, odgovorio je da su plaće odgovornost novog mendažmenta kompanije.

 

Pročitajte više