Bankroti i neotplaćeni krediti uzroci samoubojstava

NEOTPLAĆENI krediti i bankroti česti su motiv samoubojstva, što nije bio slučaj do prije nekoliko godina, tvrdi ravnatelj bolnice Vrapče i psihijatar Vlado Jukić. U Hrvatskoj u prosjeku dnevno tri osobe počine samoubojstvo.

Psihijatar Jukić tvrdi da se radi o Durheimovoj teoriji koja je specifična za zemlje u tranziciji. Nemogućnost prilagodbe na nagle promjene u društvu vrlo je česti motiv samoubojstava u našoj zemlji. Primjerice, navodi Jukić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, u Hrvatskoj su se u posljednjih nekoliko godina ubila tri menadžera koji su u kratkom vremenu s vrha pali na dno.

U vikendu koji je za nama dogodilo se devet samoubojstava. Jukić ih nije htio komentirati s aspekta meteoroloških uvjeta. Kaže da je samoubojstava uvijek više tijekom vikenda i blagdana. To su dani kada osamljeni i depresivni ljudi nemaju onu utjehu koju im pruža posao, pa su skloniji samoubojstvu.

Statistike pokazuju da žene dva do tri puta češće pate od depresije od muškaraca, no muškarcima češće uspije samoubojstvo.

Najveći broj samoubojstava u Europi imaju skandinavske zemlje, a najmanji Albanija.

Pročitajte više