Banožić o pilotu Selaku: Da pozovem čovjeka koji vrijeđa mene i vojsku?

MINISTAR obrane Mario Banožić je nakon sudjelovanja na 30. obljetnici preleta MiG-om Ivice Ivandića u Divuljama dao izjavu za medije. Banožić se osvrnuo na činjenicu da umirovljeni pilot Ivan Selak nije dobio pozivnicu na obljetnicu preleta MiG-ova.

Uz Ivandića je 15. svibnja 1992. uz Ivandića bio i pilot Selak. Nakon što je Ivandić sletio na Resnik, a Selak na Pleso, avioni su im nazvani Osvetnik Vukovara i Osvetnik Dubrovnika te su postali dio prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Iz MORH-a tvrde da Selaka nisu zvali jer je "Hrvatsko ratno zrakoplovstvo željelo dati obol pukovniku Ivici Ivandiću, koji je preletio s aerodroma Ponikve pokraj Užica u Srbiji na aerodrom Split, otkrivanjem eksponata". Kazali su da drugi piloti imaju pozivnicu, a Selak je rekao da MORH laže.

"Selak je već posljednjih godinu dana nekoliko puta izlazio u medije. Iz mog osobnog stajališta, mislim da je komunikacija neprimjerena jer prezentira još uvijek dobar dio Hrvatske vojske koja poštuje što je radio kao pilot. Ovo ljudsko, to je njegova stvar i govori najbolje o njemu. Nisam sudjelovao u popisu pozivanja niti to ikada činim, niti branim da itko dolazi na vojne događaje. HRZ je organizator događaja, ja sam gost kao ministar obrane koji je dao podršku postavljanju MiG-a, obilježavanju dana preleta", izjavio je Banožić pred novinarima te dodao da osobne Selakove stavove ne želi komentirati.

Banožić: Da pozovem čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene?

Banožić kaže da on kao ministar obrane može pitati Selaka koja je njegova uloga u remontu MiG-ova, što je on učinio i kako je to činio kao dio tima. 

"Mogu ga pitati zašto do danas hrvatska javnost i građani koji su financirali remont nemaju jasne odgovore. Imam pravo postavljati još neka pitanja, ali neću to činiti. Gospodin Selak neka objašnjava braniteljima kada se već postavlja tvrdo u odnosu na povijest koju smo imali, na koji način se stvaralo HRZ i zašto dan-danas daje podršku. A i sami kolege piloti daju podršku Ivandiću samim činom", izjavio je Banožić.

Upitan zašto nije pozvao Selaka kada je već vidio da nije na popisu uzvanika, Banožić odgovara da nije sudjelovao u stvaranju liste.

"Nisam niti rekao da se gospodin Selak pozove ili ne pozove. Nisam vidio popis niti ga ikad gledam. Da pozovem čovjeka koji vrijeđa Hrvatsku vojsku i mene?" rekao je ministar.

 

Pročitajte više