Banožić: Šaljemo puške i strojnice u Ukrajinu, time se mogu opremiti 4 brigade

HRVATSKA šalje oružje Ukrajini. O tome je danas nakon sjednice vlade govorio ministar obrane Mario Banožić. "MORH je, u suradnji s Glavnim stožerom, prešao preko popisa i zajedno došao do određenih količina opreme koju je ukrajinska strana zatražila", rekao je Banožić, a prenosi HRT.

"Oprema će biti izuzeta sa stanja i određenim kanalima biti poslana u Ukrajinu, prije svega kao vojna pomoć", dodao je Banožić.

"Govorimo o pješačkom naoružanju koje je potrebno ukrajinskoj strani. Bilo nam je drago da, unatoč tomu što imamo skromne uvjete, možemo pomoći u iznosu koji je vlada odredila, a to je 124 milijuna kuna", dodao je.

 

"Pokreću se obrambeni planovi u kojima sudjeluje i Hrvatska"

"Što se tiče slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, Banožić je rekao da onog trena kada se na razini NATO-a stvar ozbiljnije intenzivirala, pokreću se određeni obrambeni planovi u kojima sudjeluje i Hrvatska. Naše snage su, objasnio je, sada u Hrvatskoj, ali u trenutku kada dođu upute združenih snaga, oni će biti upućeni u određenu misiju.

"Riječ je o 10 vojnika", rekao je dodajući kako "i po tom pitanju možemo očekivati nove odluke vlade o slanju još vojnika". Vojnici će, dodao je, biti upućeni u zemlju članicu NATO-a, nikako izvan.

"Sve procedure koje se rade su poznate, mi u ovom trenutku donosimo odluke na vladi koja, prema potrebi za dodatnim suglasnostima, ide prema predsjedniku RH ili saboru, sabor donosi odluku i temeljem nje se vojnici upućuju u zemlju gdje su deklarirane snage", rekao je.

Nije htio reći koliko točno oružja šaljemo u Ukrajinu

Banožić je govorio i o opremi koju RH šalje u Ukrajinu. Nisu samo strojnice u pitanju, ima i zaštitne opreme, no ima najviše pješačkog oružja, to su zahtjevi ukrajinske strane na koje smo mogli odgovoriti.

Što se tiče količine pušaka, strojnica i ostale vojne opreme koju Hrvatska šalje, nije htio precizirati odgovor, rekao je samo da "tko poznaje taj dio, mogu se opremiti 4 brigade". 

Pročitajte više