Banožića savjetuje Dijana Čuljak, dijete septičke jame novinarstva devedesetih

Foto: Petar GlebovPIXSELL

MINISTAR Mario Banožić potvrdio je danas da je MORH angažirao bivšu HTV-ovu novinarku Dijanu Čuljak. 

Temu je otvorio predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da Čuljak ministra priprema za davanje izjava. 

Banožić: Angažirali smo je, želimo se približiti građanima

Banožić kaže da je Čuljak angažirana za izradu novog modela komunikacije u Ministarstvu.

"Bila je angažirana po pitanju novog modela komunikacije koji želimo razviti u MORH-u. Inače su do sada informacije iz MORH-a izlazile na način da novinari postave upit. Htio sam napraviti komunikaciju da se pokaže značaj i vrijednost hrvatskog vojnika i Hrvatske vojske, da se približimo građanima kroz medije, kroz jedan prostor… Imamo dobre kapacitete, ozbiljan broj ljudi u MORH-u i ozbiljna sredstva, samo je to trebalo malo bolje posložiti", rekao je Banožić.

"Ne radi se o značajnom iznosu"

Nije želio otkriti koliko je Čuljak plaćena, rekao je samo da se ne radi o značajnom iznosu. 

Banožića su pitali je li uopće bilo potrebno angažirati Čuljak s obzirom na to da u Ministarstvu već postoji veliki PR odjel.

“Nije stvar u PR odjelu. Imate ljude koji vrše sustav informiranja. Ovdje je bila riječ da taj sustav treba prilagoditi vremenima u kojima se nalazimo. Podatak o plaćanju ćete dobiti pismenim putem. Ne znam mogu li uopće javno izlaziti s financijama", rekao je Banožić.

Plenković: Ja ne pitam ministre koga će angažirati

O angažmanu Dijane Čuljak u MORH-u novinari su pitali i premijera Andreja Plenkovića.

"Ima ministara koji angažiraju ljude. Koga će angažirati, ja to njih ne pitam. Ne znam koga Banožić angažira, ali očito ovome (op. a. Zoranu Milanoviću) smeta sve što Banožić radi", rekao je Plenković 

 

Tko je Dijana Čuljak?

Čuljak se na medijsku scenu probila 1990-ih, kao mlada snaga HRT-a koji je tada funkcionirao kao Katedrala duha i propagandno glasilo režima Franje Tuđmana, s kojeg su protjerani brojni nepodobni i neposlušni novinari.

Bila je dio ekipe urednika Miljenka Manjkasa, koji je na HTV došao iz Tuđmanova ureda, te jedna od voditeljica zloglasne emisije Motrišta, u kojoj su se objavljivale hajke protiv Tuđmanovih kritičara.

Također ostaje zabilježena njena sramotna uloga u izvještavanju o ratu u Bosni i Hercegovini.

U prilogu prikazala zarobljenike kojima se izgubio trag 

Zarobljavanje boraca Armije BiH iz Vranice, koje su izveli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prikazano je u prilogu Dijane Čuljak u emisiji Slikom na sliku HRT-a u svibnju 1993. godine, nakon čega im se bio izgubio svaki trag. 

Posmrtni ostaci 10 od ukupno 13 nestalih pripadnika Armije BiH pronađeni su u svibnju 2007. godine na lokalitetu Rimski bunar u Goranacima, zapadno od Mostara prema Širokom Brijegu. 

Čuljak su pozivali da kaže što zna o njihovoj sudbini, a ona je tvrdila da ništa o tome ne zna niti da je znala da će ljude koje je snimala kao zarobljenike, prema njima se odnoseći kao prema rekvizitima, uskoro odvesti u smrt.

Čuljak je kasnije napredovala na HTV-u i u 2000., kada je bila štićenica Hloverke Novak-Srzić. Vodila je, između ostaloga, Treći dnevnik. Onda se bacila u poslovne vode.

Čuljak bila osuđena, Vrhovni sud poništio presudu

Dijana Čuljak je bila osuđena na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog afere Core Media. Sud je odlučio i da mora vratiti 1.6 milijuna kuna nepripadajuće koristi.

No Vrhovni sud tu je presudu prije dva mjeseca ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

>> Vrhovni sud ukinuo presudu protiv Dijane Čuljak i bivšeg muža

Prema optužnici, Čuljak je zajedno s bivšim suprugom još 2004. zaključila ugovor o tajnom društvu, a tužiteljstvo ih je isprva teretilo za štetu od čak dvadesetak milijuna kuna.

Optužena i za utjecaj na svjedoka

Optužnicu su u međuvremenu izmijenili i umanjili štetu jer su optuženici dio iznosa opravdali predočenom dokumentacijom.

Čuljak, koja je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, u optužnicu je uključena u veljači 2013., a tužiteljstvo ju je teretilo i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka navodno tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru.

Danas Čuljak radi kao urednica i glavna producentica produkcijskog odjela Hanza Media TV-a, u izdavačkoj kući u čijem vlasništvu je i Jutarnji list.

Pročitajte više